Wykonanie
Blacha o wymiarach 25 cm x 37 cm
Składniki na ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
śliwek250 g
masłaSkładniki na kruszonkę:150 g
masła1/2 szklanki
mąki1/2 szklanka
wiórków kokosowych4 łyżki
cukruSkładniki na
lukier:1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżeczki wrzątkuPrzepis:
Masło roztapiamy w garnuszku i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszystą, prawie białą masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą
mąkę. Następnie dodajemy
proszek do pieczenia oraz roztopione
masło. Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy
śliwki (pozbawione pestki i przekrojone na pół).W osobnym garnuszku roztapiamy
masło na kruszonkę. Następnie dodajemy
mąkę,
wiórki kokosowe oraz
cukier. Całość mieszamy do momentu powstania grudek.Na wierzch ciasta nakładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez 50 minut.Po upływie tego czasu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie rozpuszczamy
cukier puder z wrzątkiem (intensywnie mieszając) i polewamy lukrem wierzch ciasta.