ßßß Cookit - przepis na serek z jogurtów greckich

serek z jogurtów greckich

nazwa

Wykonanie

Jest wspaniały, delikatny, naturalny, szybki, dostępny dla każdego mieszczucha, bez szukania wiejskich "dobrości" do których nie każdy ma dostęp. Jest również rozwojowy, możemy dodać do niego ulubione dodatki i podpasować pod swój smak. Same zalety, wad nie widzę.
UWAGA: Z 700 gramów jogurtu uzyskałam 250 gramów gotowego produktu.
2 duże jogurty greckie o zawartości tłuszczu 10% (każdy po 350 g)
ulubione dodatki (mogą być zioła, cebulka, czosnek, szczypiorek, przyprawy, łosoś, chrzan i wiele innych)
sól (oszczędnie, jogurt zmniejszy swoją objętość, mnie wystarczyły 3 szczypty na całość)
Jogurt mieszamy z ulubionymi dodatkami ( u mnie słodka papryka i szczypiorek).
Gazę złożoną na 4 warstwy rozkładamy na sitku, wykładamy jogurt i tworzymy zawiniątka związując u góry mocna nitką.
"Woreczki" zawieszamy na sznureczkach (w temp. pokojowej) pod spodem ustawiając głęboki talerz lub miskę na ociekającą serwatkę. Zostawiamy w ten sposób na 24 godziny.
Po upływie tego czasu woreczki odcinamy i wkładamy na parę godzin do lodówki, na końcu wyjmujemy z gazy i mamy gotowy serek kanapkowy, pyszności.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2016/01/serek-z-jogurtow-greckich.html