Wykonanie
Jest wspaniały, delikatny, naturalny, szybki, dostępny dla każdego mieszczucha, bez szukania wiejskich "dobrości" do których nie każdy ma dostęp. Jest również rozwojowy, możemy dodać do niego ulubione dodatki i podpasować pod swój smak. Same zalety, wad nie widzę.UWAGA: Z 700 gramów
jogurtu uzyskałam 250 gramów gotowego produktu.
2 duże
jogurty greckie o zawartości tłuszczu 10% (każdy po 350 g)ulubione dodatki (mogą być
zioła,
cebulka,
czosnek,
szczypiorek,
przyprawy,
łosoś,
chrzan i wiele innych)
sól (oszczędnie,
jogurt zmniejszy swoją objętość, mnie wystarczyły 3 szczypty na całość)
Jogurt mieszamy z ulubionymi dodatkami ( u mnie
słodka papryka i
szczypiorek).
Gazę złożoną na 4 warstwy rozkładamy na sitku, wykładamy
jogurt i tworzymy zawiniątka związując u góry mocna nitką.
"Woreczki" zawieszamy na sznureczkach (w temp. pokojowej) pod
spodem ustawiając głęboki talerz lub miskę na ociekającą
serwatkę. Zostawiamy w ten sposób na 24 godziny.
Po upływie tego czasu woreczki odcinamy i wkładamy na parę godzin do lodówki, na końcu wyjmujemy z gazy i mamy gotowy
serek kanapkowy, pyszności.