ßßß


Składniki na ,,środek" placka:35 dkg piersi kurczaka zagrodowego3 duże pieczarkikawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część2 ząbki czosnku1 marchew3/4 szklanki mrożonego groszku1 płaska łyżka mąki pszennej1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego3 łyżki śmietanki 30 %1 łyżka masła2 łyżki olejudo smaku: sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona, tymianekżółtko do posmarowania ciastagotowe ciasto francuskie (275 g)Przygotowanie:Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski.Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z mięsem.Następnie na patelnię po smażeniu warzyw dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę. Po połączeniu mąki z masłem dodać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać, następnie dodać resztę bulionu i mieszać aż w powstającym sosie nie będzie grudek.Na patelnię dodać mięso i smażone warzywa, mrożony groszek, lekko posolić i zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie, a sos zredukowany i gęsty.Nadzienie do placka należy mocno przyprawić pieprzem, kolendrą, tymiankiem i solą.Nadzienie należy schłodzić przed wyłożeniem na ciasto, najlepiej przygotować go dzień wcześniej i przechować w lodówce.Naczynie na placek umieścić na rozwiniętym cieście francuskim, ostrym nożem wykroić szablon naczynia pozostawiając ok. 2 cm zapasu - tak powstanie dolna część placka. Z pozostałego ciasta wykroić ,,wierzch" placka, postępując jak poprzednio.Naczynie w którym będzie piekł się placek wyłożyć wykrojonym ciastem francuskim i dokładnie przykleić je do boków naczynia.Następnie na ciasto nałożyć nadzienie, ale tylko tyle aby nie wystawało ponad ścianki naczynia.Drugim kawałkiem ciasta nakryć naczynie, lekko naciągnąć brzegi ciasta i przykleić jego zapas do brzegów naczynia.Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem i za pomocą noża zrobić niewielkie nacięcie (takie jak widoczne na zdjęciu).Placek piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smacznego