Wykonanie
Szakszuka, to danie kuchni marokańskiej, egipskiej, tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej, to
jajka sadzone w
ostrym sosie pomidorowym.Szakszuka podawana jest z różnymi dodatkami:
cukinią,
bakłażanem,
szpinakiem,
papryką,
kiełbaskami.Bardzo lubię szakszukę i często ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów.Danie warto przygotować tak, aby
białka było ścięte, a
żółtka pozostały płynne. Do szakszuki dodaję kawałek
pieczywa, które można maczać w
żółtku.
Składniki na 1 porcję:1-2
jajka ekologiczne2
pomidory (średniej wielkości)1 mała
szalotka1/2 łyżki
ketchupu1/4 łyżeczki
chilli1/3 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
suszonego oregano1 cienka
dymka1 łyżeczka
masła lub
olejusól,
pieprz czarny do smakuPrzygotowanie:Na niedużej patelni* rozgrzać
masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulkę (
szalotkę).
Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne ** i pokroić w kostkę.Gdy
cebula zmięknie dodać
pomidory,
chilli,
oregano,
ketchup,
cukier, szczyptę
soli i
pieprzu.Dusić
pomidory na niewielkim ogniu, aż sok z
pomidorów prawie odparuje.
Pomidory odsunąć na brzeg patelni, a na środku wbić
jajka.
Jajka posolić i posypać
pieprzem.Patelnię przykryć pokrywką, dusić
jajka kilka minut, aż
białka będą ścięte.Szakszukę podawać na patelni z kromką
chleba lub
bagietki, posypaną krojoną
dymką.* użyłam patelni o średnicy 15 cm**
pomidory można obrać również ze skórkiSmacznego