ßßß Cookit - przepis na Szakszuka. Jajka sadzone w pomidorach.

Szakszuka. Jajka sadzone w pomidorach.

nazwa

Wykonanie

Szakszuka, to danie kuchni marokańskiej, egipskiej, tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej, to jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym.
Szakszuka podawana jest z różnymi dodatkami: cukinią, bakłażanem, szpinakiem, papryką, kiełbaskami.
Bardzo lubię szakszukę i często ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów.
Danie warto przygotować tak, aby białka było ścięte, a żółtka pozostały płynne. Do szakszuki dodaję kawałek pieczywa, które można maczać w żółtku.
Składniki na 1 porcję:
1-2 jajka ekologiczne
2 pomidory (średniej wielkości)
1 mała szalotka
1/2 łyżki ketchupu
1/4 łyżeczki chilli
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 cienka dymka
1 łyżeczka masła lub oleju
sól, pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Na niedużej patelni* rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę (szalotkę).
Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne ** i pokroić w kostkę.
Gdy cebula zmięknie dodać pomidory, chilli, oregano, ketchup, cukier, szczyptę soli i pieprzu.
Dusić pomidory na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje.
Pomidory odsunąć na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić i posypać pieprzem.
Patelnię przykryć pokrywką, dusić jajka kilka minut, aż białka będą ścięte.
Szakszukę podawać na patelni z kromką chleba lub bagietki, posypaną krojoną dymką.
* użyłam patelni o średnicy 15 cm
** pomidory można obrać również ze skórki
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/01/szakszuka-jajka-sadzone-w-pomidorach.html