Wykonanie
Znakomity pomysł na
cheddar. Jest bardzo smaczny. Można zrobić jedną dużą porcję tak jak ja, lub uformować pojedyncze małe porcje i każdą obtoczyć w
sezamie. W takiej formie będzie świetnym uzupełnieniem bufetu na przyjęciu. Jeżeli nie macie
sherry, można je zastąpić np
Porto lub innym
alkoholem - warto wtedy dodawać
alkohol stopniowo aby nie zdominował smaku. Bardzo polecaminspirowane przepisem Marthy Stewart
składniki200 g
ostrego sera cheddar, rozdrobniony lub starty1/3 szklanki kwaśnej
śmietanyłyżka
masła, roztopionego2 łyżki
sherry (najlepiej wytrawne)ok 1/2 łyżeczki
soliSzczypta
pieprzu cayenne (opcjonalnie)do obsypania:1/3 szklanki ziaren czarnego
sezamułyżeczka
płatków paprykowychprzygotowanieWszystkie składniki z wyjątkiem
sezamu i
płatków paprykowych dokładnie rozetrzeć w robocie (nożem) na gładką masę. Przełożyć na folię spożywczą, uformować gruby wałek, zawinąć w folię i wstawić na min godzinę do lodówki. Wysypać
sezam i
płatki papryki na deskę.
Ser, po zdjęciu folii obtoczyć w
sezamie i
papryce ze wszystkich stron. Podawać z dobrym
pieczywem lub
krakersami. Smacznego!