ßßß Cookit - przepis na Diablotki serowe do zup

Diablotki serowe do zup

nazwa

Wykonanie

Diablotki to wypieki z francuskiego lub kruchego ciasta w kształcie krążka lub pałeczki, podawany do bulionu lub barszczu. Wykonanie ich jest proste i szybkie. Dziś o smaku serowym.
Składniki:
20 dag mąki,
10 dag masła,
1 jajko,
2 łyżki śmietany,
3 dag utartego ostrego sera,
sól do smaku,
pieprz do smaku.
Wykonanie:
Do mąki dodać masło, sól i pieprz (po szczypcie) i posiekać nożem, następnie dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto , zawinąć w spożywczą folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, posmarować białkiem, obłożyć serem i pokroić w paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrumienić w piekarniku na złoty kolor. Podawać do czystych zup, najlepiej bezpośrednio.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/05/diablotki-serowe-do-zup.html