Wykonanie
Diablotki to wypieki z francuskiego lub kruchego ciasta w kształcie krążka lub pałeczki, podawany do
bulionu lub barszczu. Wykonanie ich jest proste i szybkie. Dziś o smaku
serowym.
Składniki:20 dag
mąki,10 dag
masła,1
jajko,2 łyżki
śmietany,3 dag utartego
ostrego sera,
sól do smaku,
pieprz do smaku.Wykonanie:Do
mąki dodać
masło,
sól i
pieprz (po szczypcie) i posiekać nożem, następnie dodać
żółtko i
śmietanę. Zagnieść ciasto , zawinąć w spożywczą folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, posmarować
białkiem, obłożyć
serem i pokroić w paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrumienić w piekarniku na złoty kolor. Podawać do czystych zup, najlepiej bezpośrednio.