Wykonanie
Naszło mnie wczoraj na zdrowe śniadanie. Generalnie mam problem ze śniadaniami. Gdy jestem sama (a tak jest właśnie teraz kiedy mój syn jest na wakacjach a M. w pracy) zupełnie nie chce mi się jeść. Najchętniej wypiłabym tylko
kawę. Ale postanowiłam w końcu zjeść coś sensownego. Nie chce mi się niczego przygotowywać tylko dla siebie więc musiało to być szybkie i nieskomplikowane danie. I moim zdaniem jest naprawdę ok. Omlet to zawsze dobry pomysł. Wykorzystałam
cebulę karmelizowaną która od jakiegoś czasu stale gości w mojej kuchni ale można użyć wszystkiego na co macie ochotę.
Składniki:2
jajka2 łyżeczki
płatków (użyłam pszennych- mogą być dowolne)
sólpieprzmasłododatki dowolneu mnie:2 łyżki karmelizowanej
cebuli*
cheddar do posypania*do zrobienia karmelizowanej
cebuli potrzebujesz 2-3
czerwone cebule,
olej do smażenia (użyłam
ryżowego) i odrobinę
cukru (a gdy macie więcej czasu proponuję skorzystać z tego przepisu).
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na odrobienie
oleju dodaj
cukier i poczekaj aż zmięknieWykonanie:Oddziel
białka od
żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę. Do
żółtek dodaj
płatki,
sól,
pieprz i ewentualnie ulubione
przyprawy (np.
chili). Połącz delikatnie
białka z
żółtkami. Rozgrzej patelnię i wrzuć kawałek
masła. Gdy się rozpuści wylej jajeczną masę. Gdy zacznie się ścinać od
spodu unieś brzegi
łopatka tak aby masa spłynęła pod spód. Ja mimo wszystko odwracam omlet i smażę go z obu stron. Na omlet ułóż ulubione dodatki.Smacznego!