Wykonanie
Znakomita zupa na którą przepis znalazłam na blogu Turcja od kuchni . Jest bardzo pożywna, więc dobra na chłodne dni. Lubię wszystkie składniki - i
szpinak, i
cieciorkę i
jogurt. I lubię turecką kuchnię. Jak tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę ją ugotować i że będzie smaczna. Jeżeli po ugotowaniu wyda nam się za gęsta, możemy rozrzedzić ją
wodą lub
bulionem. Polecam!
składnikiok 200 g
szpinakuszklanka
jogurtu naturalnego1
jajko1/2 szklanki
ryżu1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy (może być z puszki)
oliwa z oliwek6 szklanek
wody lub
wywaru z kości ( dałam lekki
bulion)przygotowanie
Szpinak umyć, jeżeli trzeba, odciąć ogonki. Odstawić.
Ryż umyć, zalać 4 szklankami
wody, gotować aż
ryż będzie miękki. Odstawić na bok do ostygnięcia. Do miski wlać
jogurt, dodać
jajko, wymieszać a następnie stopniowo dodawać pozostałe dwie szklanki
wody, mieszając dokładnie.Tak wymieszaną masę dodać do ostudzonego
ryżu. Cały czas mieszając podgrzewać aż zupa się zagotuje. Dodać
ciecierzycę i
szpinak, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, pamiętając o mieszaniu - bez tego
jogurt się zwarzy. Zupę podawać niezbyt gorącą, polaną
oliwą. Smacznego!