Wykonanie
Cześć =) Bardzo lubię
ziemniaki i przygotowuję je na różne sposoby bardzo często.Dziś zapraszam na pieczone
ziemniaki z
ziołami. Krótko obgotowane w wodzie, natarte aromatycznymi
ziołami, które zapewniają im złocisty kolor.Takie
ziemniaki idealnie pasują do wszelkich dań
mięsnych,
rybnych,
jajek sadzonych lub też do podania samodzielnie, bądź z ulubionymi warzywami.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczonych
ziemniaków z
ziołami w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- 4-5 dużych
ziemniaków (lub większa ilość małych)-
oliwa z oliwek-
sól morska- świeżo zmielony
czarny pieprz- suszony
tymianek- suszony
rozmaryn- sproszkowana
słodka papryka- sproszkowana
ostra paprykaSposób wykonania:1)
Ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki, po czym wkładamy do garnka z osoloną, zimną
wodą.2) Gotujemy do momentu, aż
woda zawrze, a następnie
ziemniaki odcedzamy.3) Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą z oliwek, układamy na nim
ziemniaki, które skrapiamy
oliwą, doprawiamy
solą morską, świeżo
zielonym pieprzem,
tymiankiem,
rozmarynem i
paprykami. Dokładnie obtaczamy
ziemniaki w przyprawach.4) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 45 minut.Smacznego =)