Wykonanie
Z racji, iż pochodzę z Wielkopolski uwielbiam
ziemniaki – po wielkopolsku pyry. W moim rodzinnym domu pyry jadało się bardzo często. Wydaje mi się, że kiedyś każdy z nas jadał
ziemniaki dużo chętniej i częściej. Po obaleniu komunizmu do naszego
kraju szerokim strumieniem napłynęły kulinarne
mody z całego świata, pośród hamburgerów, pizzy, kebabów, przysmaków z Indii, Wietnamu, Chin i Japonii, zatraciliśmy nieco pamięć o tradycyjnej polskie kuchni, w tym o potrawach z
ziemniaków.Dziś tylko popularność frytek nawiązuje jeszcze nieco do naszego dawnego, kartoflanego gustu. Mamy wrzesień, sezon wykopków w pełni, zapraszam zatem na pieczone w piekarniku
ziemniaki z dodatkiem
ziół. Przepis zaczerpnięty z bloga Jest smak.Składniki:4-5 dużych
ziemniaków ( lub większa ilość małych)
oliwa z oliweksól morskaświeżo zmielony
czarny pieprzsuszony
tymianeksuszony
rozmarynsproszkowana
słodka paprykasproszkowana
ostra paprykaWykonanie:
Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z osoloną, zimną
wodą. Gotować do momentu aż
woda zawrze, następnie odcedzić
ziemniaki. Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą z oliwek, ułożyć w nim
ziemniaki skropić
oliwą, doprawić
solą morską, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem,
tymiankiem,
rozmarynem i
paprykami. Dokładnie obtoczyć
ziemniaki w przyprawach ( ja zrobiłam to za pomocą łyżki). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.