ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki z ziołami

Pieczone ziemniaki z ziołami

nazwa

Wykonanie

Z racji, iż pochodzę z Wielkopolski uwielbiam ziemniaki – po wielkopolsku pyry. W moim rodzinnym domu pyry jadało się bardzo często. Wydaje mi się, że kiedyś każdy z nas jadał ziemniaki dużo chętniej i częściej. Po obaleniu komunizmu do naszego kraju szerokim strumieniem napłynęły kulinarne mody z całego świata, pośród hamburgerów, pizzy, kebabów, przysmaków z Indii, Wietnamu, Chin i Japonii, zatraciliśmy nieco pamięć o tradycyjnej polskie kuchni, w tym o potrawach z ziemniaków.
Dziś tylko popularność frytek nawiązuje jeszcze nieco do naszego dawnego, kartoflanego gustu. Mamy wrzesień, sezon wykopków w pełni, zapraszam zatem na pieczone w piekarniku ziemniaki z dodatkiem ziół. Przepis zaczerpnięty z bloga Jest smak.
Składniki:
4-5 dużych ziemniaków ( lub większa ilość małych)
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
suszony tymianek
suszony rozmaryn
sproszkowana słodka papryka
sproszkowana ostra papryka
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z osoloną, zimną wodą. Gotować do momentu aż woda zawrze, następnie odcedzić ziemniaki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim ziemniaki skropić oliwą, doprawić solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i paprykami. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach ( ja zrobiłam to za pomocą łyżki). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.
Źródło:http://smakowisko.pl/pieczone-ziemniaki-z-ziolami