ßßß
Składniki:800 g filetu łososia norweskiego ze skórąMarynata do ryby:sok z 1 cytryny1 łyżeczka miodu3 łyżki octu winnego3 łyżki oleju z pestek dyni2 łyżki sosu sojowego ciemnego2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1/3 łyżeczki papryki słodkiej1/3 łyżeczki cynamonusól i pieprz czarny młotkowany do smakuPrzygotowanie:Łososia przekroić na 4 porcje. Składniki marynaty połaczyć i zalać nią rybę, pozostawićć pod przykryviem na około 3-4 godziny. Łososia wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do grilowania, polać pozostałą marynatą. Piec w piekarniku z opcją grill nastawionym na 170 C prze około 20 minut.
Łososia podałam z gotowabtm ryzem ze szczypoirkiem i sosem , który powstał w trakcie pieczenia z marynaty. Życzę smacznego