Wykonanie
Słońce dziś się przebiło po dwóch ponurych dniach, a u mnie zawsze to powoduje nieposkromioną chęć na pieczenie. No i wyszły z tej chęci takie ekspresowe
ciasteczka - do przygotowania w trochę ponad pół godziny. Zróbcie je koniecznie :) Są idealne!
Składniki (ok. 30 sztuk):200 g.
mąki pszennej (plus 2-3 łyżki do podsypania)100 g. zimnego
masła2
żółtka2 pełne łyżki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego1 pełna łyżka gęstej
śmietany 18%ewentualnie
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :
Masło siekam drobno (lub ścieram na grubej tarce), przekładam do miski z pozostałymi składnikami i szybko zagniatam jednolite, miękkie ciasto. Powinno nie kleić się do rąk, ewentualnie dosypuję odrobinę
mąki. Dzielę je na 2 części, każdą cieniutko jak się da rozwałkowuję na stolnicy z
mąką, po czym dzielę na paski, mniej więcej jak widzicie na zdjęciu. Każdy pasek zwijam w rulonik, nie ściskając go zbytnio. Rurki układam (miejscem łączenia na dół) na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 20-25 minut. Ewentualnie oprószam
cukrem pudrem.