Mój pierwszy mazurek. Skok na głęboką wodę, bo pieczony w Wielki Piątek. Mógł się nie udać. Zaryzykowałam... Warto było :) Jedno z lepszych ciast wielkanocnych... InspiracjaSkładniki:350 g mąki pszennej100 g cukru pudru200 g masła2 żółtka1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%1 puszka masy krówkowej100 g gorzkiej czekoladydo dekoracji: bakalie (u mnie płatki migdałowe, skórka pomarańczowa i wiśnie kandyzowane z Lidla)Sposób przygotowania:Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny.Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj i przenieś na formę. Wylep dokładnie spód. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.Masę krówkową zmiksuj z rozpuszczoną w kąpieli wodnejczekoladą. Wylej na ciasto. Wyrównaj. Ozdób bakaliami.[edycja 3 . 04.2015]Mazurek czekoladowy w wersji 2015 :).