Wykonanie
Mazurek to zdecydowanie moje ulubione wielkanocne ciasto. Delikatny, kruchy spód a na tym cudowny, lekko ciągnący się kajmak... Niebo w ustach, dosłownie! Pamiętam jak byłam mała i przygotowywałam go razem z Babcią. Teraz jestem trochę większa (:D) i dalej to robię, to już taka nasza świąteczna tradycja. Można powiedzieć, że tradycją jest też - niezmiennie od lat - że mazurek jest najbardziej rozchwytywanym podczas Wielkanocy
ciastem i znika w mgnieniu oka. Wcale się nie dziwię, bo jest pyszny! :)Dziś przepis na najbardziej podstawowy mazurek jaki może być. To wersja dla tych, którym brakuje czasu, są leniwi lub po prostu nie mają ręki do pieczenia. Wyjdzie każdemu, gwarantuję :)Składniki:kruchy spód- 170 g
mąki pszennej- 50 g
cukru pudru- 100 g zimnego
masła- 1 łyżka
śmietany 18%- 1
żółtkomasa kajmakowa- 200g masy kajmakowej- 80g
masładodatkowo-
bakalie do dekoracji
Masło posiekać w drobną kostkę i dokładnie zagnieć z resztą składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć foli.ą spożywczą i wstawić do lodówki na 1godz. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je delikatnie i przekładamy do natłuszczonej formy (tortownica o śr. 25cm lub 3 foremki do tartaletek o śr. 12cm każda) lub kształtujemy je wg własnego uznania* (np. na kształt wielkanocnego
jajka).Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 20min. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.Przygotowujemy kajmak: gotową masę kajmakową (mówiłam, ze to przepis dla leniuchów ;)) miksujemy z miękkim
masłem przez kilka minut aż składniki połączą się w jednolitą masę. Gotowy kajmak przelewamy na ostudzony spód naszego mazurka, dekorujemy ulubionymi
bakaliami i odstawiamy do lodówki na 2godz. żeby kajmak zastygł i zgęstniał.
*Jeżeli ciasto formujemy na dużej blasze należy pamiętać by brzegi zostawić wyższe, żeby masa się nie wylała.