ßßß Cookit - przepis na Pączki na śmietanie

Pączki na śmietanie

nazwa

Wykonanie

To moja wczorajsza wersja pączków, z olejem, śmietaną i jednym jajkiem. Są pyszne i choć to oszczędniejsza wersja, nic im nie brakuje. Moich niczym nie nadziewałam, bo są trochę mniejsze od tradycyjnych, świetnie smakują oprószone cukrem pudrem.
Składniki na ok. 20 sztuk
2 szklanki mąki pszennej
20 g. świeżych drożdży
2 pełne łyżki cukru
1 pełna łyżka cukru waniliowego
2 bardzo pełne łyżki gęstej śmietany 18% (lekko ciepłej)
ok. 1/3 szklanki mocno ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka wódki
2 łyżki oleju
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Do miski przesiewam mąkę, robię na środku wgłębienie i wkruszam drożdże. Na drożdże wsypuję cukry i przekładam ciepłą śmietanę. Mieszam lekko by połączyć tę zawiesinę z odrobiną mąki. Przykrywam miskę i odstawiam na 20 minut. Następnie wbijam jajko, dodaję sól, wódkę i wodę, łączę składniki w całość. Wyrabiam chwilę, dolewam olej i wyrabiam dalej - ok. 5 minut. Ciasto formuję w kulę, podsypuję dno miski mąką, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce (np. piekarnik nagrzany do 50 stopni C)na ok. godzinę - ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte przekładam na lekko podsypaną mąką stolnicę, krótko zagniatam, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 1,5 cm. Wykrajam krążki obręczą lub szklanką, przekładam je na blachę wyłożoną papierem (też lekko oprószonym mąką) i odstawiam pod przykryciem na 20 minut, do napuszenia. Następnie smażę pączki w rozgrzanym do ok. 175 stopni C. oleju po ok. 3 minuty z każdej strony. Usmażone przekładam na talerz wyłożony papierem do odsączenia. Zimne oprószam cukrem pudrem.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/01/paczki-na-smietanie.html