ßßß Cookit - przepis na Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem

Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kuszę smakiem ptysia w wersji wytrawnej. Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem są doskonałą przekąską na imprezki. Zapraszam :)
Składniki (około 30 małych ptysi):
0,5 szklanki wody (125 ml)
60 g masła
0,5 szklanki mąki (125 ml)
2 jajka
400 g serka naturalnego śmietankowego
5 łyżeczek koperku krojonego świeżego lub mrożonego
pieprz
sól do smaku
400 g wędzonego łososia
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić.
Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając. W tym czasie masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut.
Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy 2 cm odstępu. Do wyciskania ptysi najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą.
Ptysie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Ptysie powinny się zarumienić.
W czasie, gdy ptysie stygną, przygotowujemy serek i łososia.
Do serka dodajemy koperek, pieprz oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Z łososia usuwamy skórę. Rybę kroimy na niewielkie plasterki.
Gdy ptysie ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym serkiem i łososiem.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/01/ptysie-z-serkiem-i-wedzonym-ososiem.html