Wykonanie
Kolejne maminkowe zapiekanki.Tym razem ziemniaczano-serowa z
cebulką.Składniki:-0,5 kg obranych
ziemniaków-0,3 kg
białego sera-3
jajka-3 duże
cebule-ok. 1 szklanka
mąki pszennej-
sól,
pieprz,
czosnek niedźwiedzi-
olej-ok. 5 dkg
masła-
bułka tartaZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłezgniatamy w prasce lub gnieciuchem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek
oleju i łyżkę
masła i podsmażamy
cebulkę do zeszklenia.Przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy do przestudzonych
ziemniaków i dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na 4 części, jedną odkładamy, wsypujemy
mąkę,dodajemy 2 całe
jajka i dodatkowo pół
jajka roztrzepanego,3 łyżki podsmażonej
cebulki,
czosnek niedźwiedzi i wyrabiamy ciasto.Doprawiamy do smaku
sola i
pieprzem.
Kamionkowe foremki natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą.
Masę ziemniaczano-
serową dzielimy na 4 części i w wilgotnych dłoniach formujemy plackio wymiarach większych od dna foremki.Plackami wykładamy foremki.
Napełniamy
cebulką a na niej układamy porcje
masła.
Brzegi masy zawijamy i smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.
Smacznego!