Wykonanie
Proponujemy jedną z wielu maminkowych zapiekanek.Smakują szczególnie jesienią, ale są na każdą
porę roku.Składniki:-0,8 kg
ziemniaków-0,3 kg
kaszanki-1 duża
cebula-2
jajka-ok. szklanka
mąki pszennej-
sól,
pieprz,
czosnek niedźwiedzi-
olej, łyżeczka
masła-
bułka tarta-
sos grzybowyZiemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem.Ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części,jedną wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy
mąkę pszenną.Dodajemy jedno
jajko i 1/2 roztrzepanego wcześniej
jajka.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Kaszankę pozbawiamy osłonek i kroimy w plastry.
Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju z
masłem,połowę
cebuli dodajemy do masy ziemniaczanej a na patelnię wrzucamy
kaszankę.
Kaszankę podsmażamy.Do smaku przyprawiamy
pieprzem.
Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 solidne szczypty
czosnku niedźwiedziego i wyrabiamy.
Kamionkowe, żaroodporne naczynka natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą.
Dłonie nawilżamy
wodą i porcje masy ziemniaczanejformujemy na placki, większe od naczynka,układamy w naczynkach.
Wypełniamy
kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć.
Smauyjemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut.
Zapiekanki gotowe.
Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym,ulubionym
sosem grzybowym i delektujemy się smakiem.Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi.
Smacznego!