ßßß Cookit - przepis na Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym

Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym

nazwa

Wykonanie

Proponujemy jedną z wielu maminkowych zapiekanek.
Smakują szczególnie jesienią, ale są na każdą porę roku.
Składniki:
-0,8 kg ziemniaków
-0,3 kg kaszanki
-1 duża cebula
-2 jajka
-ok. szklanka mąki pszennej
-sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
-olej, łyżeczka masła
-bułka tarta
-sos grzybowy
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem.
Ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części,
jedną wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną.
Dodajemy jedno jajko i 1/2 roztrzepanego wcześniej jajka.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Kaszankę pozbawiamy osłonek i kroimy w plastry.
Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z masłem,
połowę cebuli dodajemy do masy ziemniaczanej a na patelnię wrzucamy kaszankę.
Kaszankę podsmażamy.
Do smaku przyprawiamy pieprzem.
Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 solidne szczypty czosnku niedźwiedziego i wyrabiamy.
Kamionkowe, żaroodporne naczynka natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Dłonie nawilżamy wodą i porcje masy ziemniaczanej
formujemy na placki, większe od naczynka,
układamy w naczynkach.
Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć.
Smauyjemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut.
Zapiekanki gotowe.
Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym,
ulubionym sosem grzybowym i delektujemy się smakiem.
Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/10/maminkowe-zapiekanki-z-kaszanka-i-sosem.html