Wykonanie
No i mamy śnieg. I gdyby nie to, że trzeba skrobać szyby samochodowe z samego rana, mogłabym powiedzieć, że jest całkiem fajnie. Mój syn- jak większość dzieci kocha śnieg. A jeszcze bardziej kocha śniegowe eksperymenty. Tak więc wymyślamy różne masy przypominające śnieg, robimy eksperymenty z udziałem śniegu- jest
magia:) Mam niewiele czasu na gotowanie, ale to akurat żadna nowość. Wczoraj mieliśmy wyjątkowo mało czasu. Zabawy masą przedłużyły się praktycznie do
pory obiadowej. Zrobiłam więc
kaszę jęczmienną z warzywami i
fetą. Kolorowo, smacznie, szybko i zdrowo. Nie dodałam
mięsa- ale jeśli uważacie, że powinno się tu znaleźć, bez wahania dodajcie. Podsmażony
kurczak czy
boczek na pewno będą ok:)
Składniki (na dwie osoby):100-150 g
kaszy jęczmiennejduża
zielona papryka3
marchewkiduża
cebulaszklanka mrożonego
groszkuok 100 g
sera fetałyżeczka suszonego
majerankułyżeczka
suszonego oreganosólpieprzWykonanie:Ugotuj
kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewkę pokrój w cienkie plastry,
paprykę w kostkę a
cebulę w półplasterki. W woku (lub na zwykłej patelni) rozgrzej odrobinę
oleju. Wrzuć
cebulę i chwilę podsmaż. Następnie dodaj
marchewkę i
paprykę. Smaż aż warzywa będą miękkie ale jędrne. Przypraw
solą,
pieprzem,
majerankiem i
oregano. Wymieszaj całość. Połącz z ugotowaną
kaszą i posyp pokruszoną
fetą.Smacznego!