Wykonanie
Trufle w
śniadaniowej wersji. Z
kaszy jaglanej oraz
płatków owsianych . Idealnie słodkie, z kawałkami
orzechów -
nerkowców i
migdałów oraz z cudownym aromatem
wanilii . Rano tylko wstajesz, przygotowujesz kubek gorącej
kawy, zabierasz talerzyk z gotowymi trufelkami i rozkoszujesz się chwilą przyjemności :)
czekoladowo-
waniliowe trufle z
kaszy jaglanej i
płatków owsianych z
nerkowcami oraz
migdałamichocolate- vanilla truffles from millet and oats with cashew nuts and almonds
Składniki:- 2 kopiaste łyżki
kaszy jaglanej- 3-4 łyżki
płatków owsianych- szklanka
mleka- łyżka/łyżeczka
syropu z agawy- łyżeczka
kakao- ziarenka z 1/2
laski wanilii-
gorzka czekolada - kostka-
nerkowce-
migdałyPłatki,
kaszę,
kakao i
wanilię gotować w
mleku do gęstości. Na koniec dodać
syrop oraz
orzechy i pozostawić do ostygnięcia - masa musi być zwarta, bardzo gęsta. Następnie lekko zwilżonymi dłońmi formować kuleczki. Wstawić na całą noc do lodówki. Smacznego!Inspirację zaczerpnęłam od Martyny, dziękuję :)Czas też pokazać moje pierniczki. Zrobione z przepisu na piernik staropolski. Z 1/3 ciasta. Pozostałe wykorzystałam oczywiście na wypiek piernika :) Nadziałam je
dżemem truskawkowym, a przyozdobiłam, jak widać:
czekoladą,
płatkami migdałów, mielonymi
migdałami,
orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi oraz skórką
pomarańczy. Pierwszy raz wyszły mi tak mięciutkie. Polecam!
PrzepisPoza nimi, wczoraj z mamą robiłam też ule z nadzieniem
adwokatowym, a dziś dalsza część wypieków. Na pewno pojawią się tu już jutro. Dziś też czas przygotować niektóre z potraw. Przede wszystkim domowe uszka i makówki <3P.S. Trzymajcie kciuki, żeby nam ciasto na uszka wyszło ;)Jutro Wigilia !