Wykonanie
Śniadanie z
ziemniakiem, a do tego w wersji czekoladowej... Innymi słowy - moje początki zaprzyjaźniania się z
batatem, czyli słodkim
ziemniakiem . Trafił dziś w postaci purée do owsianki, a do tego
gorzka czekolada oraz
kakao . Na koniec jeszcze podane z
masłem migdałowym . Smakuje dosłownie jak...brownie!
Ziemniak dodaje
słodyczy i fantastyczną, gęstą i lepką strukturę owsiance. Tak mi słodko i przyjemnie po tym śniadaniu :)
czekoladowa owsianka z
batatem* podana z
masłem migdałowymchocolate oatmeal with sweet potatoe* served with almond butter*upieczony i przerobiony na purée*baked and mashed
Składniki:inspiracja- 5 łyżek
płatków owsianych- szklanka
mleka (sojowe/krowie/orzechowe/inne)- purée z 1/2 średniego
batata- łyżeczka
kakao-
gorzka czekolada (dowolna ilość)
Płatki owsiane robię według podstawowego przepisu uprzednio zalewając na noc
mlekiem. Rano ugotować z
kakao. Na koniec dodać purée z
ziemniaka oraz
gorzką czekoladę i chwilę jeszcze podgotować do uzyskania gęstej konsystencji. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Coś czuję, że moja przyjaźń z
batatem się pogłębi. Obiad z jego udziałem na dziś też się zapowiada. Sam w sobie jest bardzo smaczny, a poza tym zdrowy.