ßßß Cookit - przepis na DOMOWA NUTELLA

DOMOWA NUTELLA

nazwa

Wykonanie

Krem czekoladowy, to jedno z moich ulubionych smarowideł do kanapek (zresztą nie tylko moich). Struktura nie jest całkiem kremowa i jednolita - jednym ze składników są orzechy, które tylko chwilę rozcieram w kielichu blendera (uwielbiam natrafiać na ich kawałeczki). Przepis dedykowany mojemu Ł., który kanapkę z Nutellą ma ponad wszelkie (nawet najwykwintniejsze) dania.
NUTELLA
Składniki:
200 g orzechów laskowych
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 tabliczki czekolady gorzkiej
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
1 łyżka masła
Orzechy rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Prażymy je 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (często obracając, by się nie spaliły), wyjmujemy i za pomocą ręcznika papierowego usuwamy wysuszone łupinki. Czyste orzechy rozcieramy na miazgę (można zostawić większe kawałeczki orzechów).
Czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce (mieszamy je co 30 sekund). Dodajemy masło, kakao, podgrzane mleko i wkręcamy je dokładnie. Do półpłynnej masy czekoladowej (jeśli ma zbyt gęstą konsystencję należy przełożyć ją do żaroodpornej miski i podgrzewać nad parą wodną, aż uzyska prawie płynną postać) dodajemy orzechy. Przekładamy krem do wyparzonych słoiczków. Nutellę przechowujemy w lodówce (zawiera masło, które lubi zjełczeć).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/09/domowa-nutella.html