Wykonanie
Krem czekoladowy, to jedno z moich ulubionych smarowideł do kanapek (zresztą nie tylko moich). Struktura nie jest całkiem kremowa i jednolita - jednym ze składników są
orzechy, które tylko chwilę rozcieram w kielichu blendera (uwielbiam natrafiać na ich kawałeczki). Przepis dedykowany mojemu Ł., który kanapkę z Nutellą ma ponad wszelkie (nawet najwykwintniejsze) dania.NUTELLASkładniki:200 g
orzechów laskowych1 tabliczka
czekolady mlecznej2 tabliczki
czekolady gorzkiej2 łyżki
kakao4 łyżki
mleka1 łyżka
masłaOrzechy rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Prażymy je 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (często obracając, by się nie spaliły), wyjmujemy i za pomocą ręcznika papierowego usuwamy wysuszone łupinki. Czyste
orzechy rozcieramy na miazgę (można zostawić większe kawałeczki
orzechów).
Czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce (mieszamy je co 30 sekund). Dodajemy
masło,
kakao, podgrzane
mleko i wkręcamy je dokładnie. Do półpłynnej masy czekoladowej (jeśli ma zbyt gęstą konsystencję należy przełożyć ją do żaroodpornej miski i podgrzewać nad parą
wodną, aż uzyska prawie płynną postać) dodajemy
orzechy. Przekładamy krem do wyparzonych słoiczków. Nutellę przechowujemy w lodówce (zawiera
masło, które lubi zjełczeć).