Wykonanie
Trufelki orzechowe w
czekoladzie, obtoczone w orzechach. Są to małe słodkie kuleczki, które należy przechowywać w lodówce, bo nie wytrzymają tych upałów :)
Składniki:- 1/2 szklanki nutelli,- 1/2 szklanki
mleka słodzonego skondensowanego,- 1 szklanka posiekanych/zmielonych
orzechów laskowych,- 50g
gorzkiej czekolady- 50g
mlecznej czekolady,- 2 łyżki miękkiego
masła,+ ok. 200g
czekolady (gorzkiej lub
mlecznej) do obtoczenia
Czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofalii, dodać pół szklanki nutelli, pół szklanki
mleka słodoznego skondensowanego (
mleka nie gotować!), dodać posiekane/zmielone
orzechy laskowe i 2 łyżki bardzo miękkiego
masła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę. Z masy formować kuleczki, ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia.200g
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofalii. Kulki obtaczać w rozpuszcoznej
czekoladzie, a nastepnie w posiekanych orzechach. Przechoowywać w lodówce.
Smacznego,
Kasia ; )