Wykonanie
Idealny wafelek, na wzór słynnego przekładańca :). Bardzo smaczny, z kremem
mleczno - nuttello -
orzechowym i
orzechami laskowymi. Mocno wysmarowany
czekoladą! Przepis autorski.Składniki na masę
mleczną:1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
cukru175 g miękkiego
masła1 szklanka
mleka w proszku (najlepsze pełne 'niebieskie', ale może być też odtłuszczone w granulkach - ja takiego użyłam)
Mleko zagotować z
cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko
cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić.
Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać
mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie
mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać
mleko w proszku i zmiksować.Składniki na masę z nutelli:100 g
masła160 g nutelli1 łyżka
kakao2 czubate łyżki zmielonych
orzechów laskowych100 g
orzechów laskowych (nie mogą być inne, ze względu na smak), posiekanych, podpieczonych (można podsmażyć na suchej patelni, niekoniecznie piec w piekarniku)
Masło, nutellę,
kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane
orzechy, wymieszać.Ponadto:3 suche
wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy) - użyłam
wafle firmy DanCake, ale mogłyby być lepsze, do
wafli innej firmy nie miałam niestety dostępu70 g
czekolady mlecznej70 g
czekolady gorzkiejPierwszy
wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim
waflem. Następnie posmarować masą
mleczną, przykryć
waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej). Po stężeniu i sklejeniu się
wafli posmarować je płynną
czekoladą od strony kremu
mlecznego (
czekoladę gorzką i
mleczną stopić w kąpieli
wodnej i wymieszać). Poczekać, aż
czekolada stężeje, pokroić na kwadraty.Smacznego :)