Wykonanie
„Bardzo lubię batoniki Knoppers i dlatego, gdy tylko zobaczyłem ten przepis, postanowiłem że go wypróbuję. Knoppers to pożywny
wafel, który łączy w sobie masę nugatową oraz
mleczną, wartościowe
orzechy laskowe, pożywną porcję
mleka oraz wzmacniające
kakao. Podobno najlepiej smakują o godzinie w pół do dziesiątej rano :)
Składniki:Masa
mleczna:¼ szklanki
mleka¼ szklanki
cukru175 g miękkiego
masła1 szklanka
mleka w proszkuMasa nugatowa:100 g
orzechów laskowych (nie mogą być inne)100 g
masła160 g nu telli1 łyżka
kakao2 czubate łyżki zmielonych
orzechów laskowychDodatkowo:3 suche
wafle (23*29 cm każdy)70 g
czekolady mlecznej70 g
czekolady gorzkiejWykonanie:Masa
mleczna:
Mleko zagotować z
cukrem, mieszając. Jak tylko
cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić.
Masło ubić. Dodawać po łyżce
mleka, miksując.Wsypać
mleko w proszku, zmiksować.Masa nugatowa:
Orzechy posiekać, podpiec (można także podsmażyć na suchej patelni).
Masło, nutellę,
kakao zmiksować.Wsypać
orzechy, wymieszać.Jeden
wafel ułożyć na deseczce. Posmarować masą nugatową. Przykryć drugim
waflem. Posmarować masą
mleczną, przykryć
waflem. Obciążyć deseczką, włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Czekoladę stopić w kąpieli
wodnej, wymieszać, polać
wafle. Włożyć do lodówki na około 20 minut, aby
czekolada stężała. Po tym czasie wyjąć i pokroić
wafle na kwadraty.