ßßß Cookit - przepis na Domowe Knoppersy

Domowe Knoppersy

nazwa

Wykonanie

Na pewno znacie te wafelki. Składają się z dwóch pysznych mas, jak w oryginale- jedna z nich zrobiona jest głównie z masła i mleka w proszku, natomiast druga, to nutella z dodatkiem mielonych i siekanych orzechów laskowych. Obie leżą między trzema wafelkami- by były bardziej chrupiące podpieczcie je przez kilka minut w piekarniku. Całość oblana jest czekoladą i stanowi świetny prezent, chociażby na Mikołajki. Jeżeli lubicie robić słodycze w domu koniecznie spróbujcie też pralinek Bounty i ciasta 3 bit :)
(przepis podstawowy)
masa mleczna:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
175 g miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku
Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić.
Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować.
masa z nutelli:
80 g masła
200 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów
Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy, wymieszać.
ponadto:
3 wafle tortowe
70 g czekolady mlecznej
70 g czekolady gorzkiej
łyżka masła
Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć kolejnym waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej). Po stężeniu i sklejeniu się wafli posmarować je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego (czekoladę gorzką, mleczną i masło stopić w kąpieli wodnej i wymieszać). Poczekać, aż czekolada stężeje, pokroić na kwadraty.
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/11/domowe-knoppersy.html