Wykonanie
Na początku miał być krem -
suszona śliwka +
kakao ... Dodałam
przyprawę do piernika i tym sposobem udało mi się odtworzyć smak niemal identyczny jak ten pyszny świąteczny wypiek, a
mowa oczywiście o pierniku. Na razie pozostaje w korzennych klimatach, przecież zima dalej trwa, tak samo jak 2014 rok. W tle czasem pobrzmiewają jeszcze świąteczne piosenki, a wczoraj piłam pierniczkową
kawę :) Za oknem mróz, także taki poranny, ciepły i bardzo gęsty krem owsiany sprawdzi się idealnie na śniadanie. Warto dorzucić
orzechy włoskie oraz
pomarańczę, która zawsze kojarzy mi się z zimą i świętami . Na dokładkę polecam schrupać jeszcze pierniczka! :)
piernikowy krem owsiany z
suszonymi śliwkami i
daktylami (na
mleku kokosowym*) podany z
pomarańczą oraz
orzechami włoskimigingerbread oat cream with dried plums and dates (with coconut milk*) served with orange and walnuts
*z kartonu (jak
mleko sojowe czy
migdałowe)*from t he carton(such as soy milk or almond)Składniki:- 6 łyżek
płatków owsianych- szklanka
mleka roślinnego- łyżeczka naturalnego
kakao-
przyprawa do piernika- posiekane
suszone śliwki- posiekane
daktyleopcjonalnie: kostka
gorzkiej czekoladyPłatki owsiane zalać na noc
mlekiem wraz z dodatkami. Rano dokładnie zmiksować, a następnie gotować do zgęstnienia. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Wczoraj bardzo przyjemnie spędzony czas. Mam nadzieję, że kolejne wolne dni będą równie miłe. A już jutro pożegnamy kolejny rok. Czas nieubłaganie szybko mknie. Jednak dajmy mu tą możliwość upływania, nie zaburzajmy tego rytmu, a lepiej korzystajmy w pełni z każdej danej nam chwili. Gdy mam wrażenie, że mi go brak, wtedy uświadamiam sobie jak ważne jest by czerpać jak najwięcej radości z życia :)Miłego wtorku!statystyka z wczoraj