Wykonanie
Stwierdziłam, że czas podjąć kolejny krok w smażeniu puszystego omletu
biszkoptowego . Zrobiłam go w
kakaowej wersji. Dodałam pełne witamin
kiwi, zdrowe
masło migdałowe oraz niezastąpiony
serek wiejski . Całość wykończyłam oblewając jeszcze
syropem klonowym . Udało się i jestem z niego dumna. Mimo, iż nie jest najgrubszym omletem to na pewno najlepszym jaki zrobiłam. Im bliżej środka tym bardziej pulchny i puszysty!
kakaowy owsiany omlet
biszkoptowy z
serkiem wiejskim,
kiwi,
masłem migdałowym oraz
syropem klonowymcocoa oat sponge omlette with cottege cheese,
kiwi fruit, almond butter and maple
syrupSkładniki:-
żółtko (można dać 2 lub 1,5)- 2
białka (duże
jaja)- 3 łyżki
mąki owsianej- 1/2 łyżeczki
kakao- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżeczka
syropu klonowegoUbić
białka na sztywno. Następnie zmiksować na niższych obrotach z
żółtkiem wymieszanym z
syropem klonowym. Przesiać
mąkę z
kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać z z
jajkami. Patelnie nagrzać już na początku z odrobiną tłuszczu - olej/oliwa/masło. Wyłożyć masę i smażyć pod przykryciem 5-7min. z jednej strony, obrócić i jakieś 2 min. z drugiej. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!inspirowane wieloma przepisami na omlet
biszkoptowy~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Słońce z nieba zniknęło, na szczęście uśmiech z twarzy nie. Miło mijają ostatnie dni. Poza tym kolejny weekend już prawie za nami.Ostatnio
Albert mnie inspiruje...Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko.