Wykonanie
Lubicie mielone... ja lubię, ale zawsze wymyślam jakąś modyfikacje, aby nie było nudnoa smacznie :-)Tym razem taka propozycja :-) wyszły pyszne :-) polecam. Zróbcie na obiad i zaskoczcie nim
bliskich :-)Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:250 g
łopatki wieprzowej200 g
wołowiny200 g
karkówki250 g
pieczarek100 g
ryżu paraboild1
cebulasól,
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna z TM
zioła -
oregano,
bazylia,
tymianek świeże lub suszone1
jajko2 łyżki
bułki tartejjajko i
bułka tarta do panierowania kotletówWykonanie w Termomix:Do naczynia wkładamy najpierw
łopatkę i mielimy czas 20 sek, obr. 4-5. Odkładamy do miseczki. Następnie dodajemy
wołowinę i
karkówkę i też mielimy czas 20 sek, obr. 4-5. Dodajemy do miseczki.Następnie wkładamy
pieczarki i
cebulę i miksujemy czas 5 sek, obr.3.
Pieczarki z
cebulką podsmażamy na łyżce
oleju na patelni.
Ryż gotujemy w koszyczku - do naczynia wlewamy
wodę 1 litr, zawieszamy koszyczek i wsypujemy do niego
ryż, gotujemy 25 minut w 100 stopniach, obr.1.Jeżeli nie chcemy podsmażać
pieczarek możemy je ułożyć na przystawce Varoma i podczas gotowania
ryżu one nam się też uduszą.Następnie wyjmujemy koszyczek z
ryżem i wylewamy
wodę. Do naczynia wkładamy zmielone
mięso,
jajko,
bułkę tartą,
przyprawy,
sól i
pieprz oraz
zioła i mieszamy czas 20 sek, obr.3 - pomagamy sobie kopystką.Następnie dodajemy
ryż i
pieczarki i mieszamy już samą kopystką przy włączonym urządzeniu na poz.1.Formujemy kotleciki, obtaczamy w
jajku i
bułce i smażymy na złoty kolor.Podajemy z surówką lub
ryżem :-)Kotleciki możemy także przygotować z
mięsa drobiowego :-)Takie kotleciki możecie przygotować także bez pomocy termomixa, musicie
mieć tylko zmielone
mięsko - poproście sprzedawczynię w sklepie, aby Wam zmieliła.
Pieczarki z
cebulką podsmażcie na patelni.
Ryż ugotujcie normalnie w garnku, wymieszajcie wszystko ręcznie i usmażcie kotleciki.Smacznego :-)