Wykonanie
Chleb z
burakiem to wybór Amber ze styczniowej piekarni na rozpoczęcie nowego sezonu. Przepis na
chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania
chleba (zobacz na filmie klik).
Chleb zachwyca i kolorem i smakiem.Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej
wody niż wskazywał przepis (
mąka orkiszowa zbiera jednak mniej
wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochę przecholowałam i chlebek przegarowałam, dlatego jest dość niski. Nie stracił jednak nic na smaku.Dziękuję Ani za
trafny wybór
chlebka i wszystkim, którzy wzięli udział we wspólnym pieczeniu!
Składniki na 1 bochenek:370 g
mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050)8 g
soli160 g startych
buraków220 g aktywnego zakwasu200 g ciepłej
wody15 g
oliwyWykonanie: w misce wymieszać
mąkę z
solą. W drugiej misce wymieszać zakwas z
oliwą i
wodą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia składników. Dodać starte
buraki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie stosując technike zagniatania z filmiku zagniatać ciasto 10 sekund i pozostawić na 10 minut. Proces zagniatania powtórzyć 4
razy. Przykryć miskę z
ciastem i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinękoszyk do wyrastania wysypać
mąką. Przełożyć do koszyczka uformowany bochenek i zostawić, aż podwoi objętość. Może to trwać od 2-6 godzinnagrzać piekarnik do 220`C. Ciasto ułożyć na rozgrzanym kamieniu. Zaparować piekarnik i piec 40 minut w 200`C. Studzić na kratceSMACZNEGO !