ßßß
Dzisiaj mam dla was propozycję kotletów z kaszą jaglaną. Dodałam do nich także brokuł i cukinię. Wyszły znakomite, bardzo soczyste i zdrowe. Takie kotleciki można podać z ryżem, ziemniakami, surówką, super smakują również jako dodatek na kanapki. Taka mała odmiana od tradycyjnych kotletów. Koniecznie je spróbujcie.Ja od jutra mam tydzień urlopu i w zasadzie wszyscy mamy wolne, zaczynamy ferie. Tak więc będzie mnie przez ten tydzień troszkę mniej na blogu i u was. Musicie mi to wybaczyć. Ale wrócę do was pełna sił i wypoczęta.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g szynki wieprzowej lub łopatki- połowa brokuła (ja miałam mały)- mała cukinia (bardzo mała 300 g)- sól, pieprz- 1 jajko- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej- 2 ząbki czosnku- łyżeczka słodkiej papryki w proszku- łyżeczka ziół suszonych - bazylia, majeranek- olej do smażeniaWykonanie:Mięso mielimy. Brokuła dzielimy na małe różyczki, cukinie kroimy w kostkę. Wkładamy warzywa do misy i mielimy blenderem. Jeżeli nie macie blendera z taką misą z nożykami to zetrzyjcie warzywa na tarce. Dodajemy je do mięsa i mieszamy. Wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, 1 jajko, przyprawy. Mieszamy, formujemy za pomocą zwilżonych dłoni kotleciki i smażymy je na oleju na rozgrzanej patelni. Podajemy z czym lubimy, kaszą, ziemniakami, ryżem czy surówką. Ja zrobiłam kotlety na obiad z surówką, a te co zostały wykorzystałam na kanapki.
