Wykonanie
Wbrew pozorom taki tort jest prosty i w miarę mało czasochłonny w przygotowaniu. Ceny podobnych wypieków w cukierniach powodują zawrót głowy a taki domowy tort jest o niebo lepszy, więc do dzieła.
1. Jednym z najważniejszych przedmiotów jaki nam będzie potrzebny do przygotowania takiego prostokątnego
tortu jest obręcz z regulowanymi bokami. Jeśli takiej nie macie, to radzę zainwestowanie w taką obręcz, gdyż ja już sobie nie wyobrażam wypieków bez tego kuchennego gadżetu.
Biszkopt:6
jajek1 1/4 szklanka
cukru miałkiego1 1/4 szklanka
mąki pszennej3 łyżki
oleju1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa kubusiowa1 duża butelka (900 ml) soku typu kubuś o smaku
brzoskwini i
marchwi2 budynie
śmietankowe2 łyżki
mączki ziemniaczanje2 łyżki
cukruMasa galaretkowa2 puszki
brzoskwini w syropie2
galaretki brzoskwiniowe3 łyżeczki
żelatynyMasa śmietanowa1/2 litra
kremówki 30%3 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynyDekoracje
owoce:
winogrono,
mandarynki,
kiwi1
galaretka pomarańczowaPrzygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnik i na niej ułożyć obręcz regulując boki na wymiar jaki ma
mieć tort - czyli ok. 40x25 cm. Blachę i obręcz wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, dodawać powoli
cukier, na końcu
żółtka. Odłożyć mikser, i dodać połowę
mąki przesianej wraz z
proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie
łopatka, następnie dodać resztę
mąki i
oliwę. Dokładnie i delikatnie wymieszać, wylać do formy i piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.Wystudzony
biszkopt przekroić na pół i ułożyć na czymś płaskim na czym tort będzie już podawany, gdyż nie będzie możliwość przełożenia go
potem. Proponuję zamówić sklejkę/deskę u stolarza, lub w sklepie typu BricoMarche o wymiarach nieco większych niż pieczony tort czyli 30x 45 cm. Na taką deskę wkładamy ozdobny papier pod
torty i z brzegów przykrywamy go jakąś osłoną foliową np. koszulkami biurowymi, zapobiegnie to zabrudzeniu papieru kremem podczas przygotowań.Tak więc na deskę i już ułożony papier z folią wkładamy połówkę
biszkoptu zwilżonego
sokiem z brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na
biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta.
Odlać 3/4 szklanki
soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i
mączkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować z
cukrem i wlać mieszankę budyniową, gotując
budyń. Jeszcze gorący wylać na
biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Masę jeszcze gorącą przykryć druga połówką
biszkoptu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, do jeszcze gorącej dodać
żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.
Brzoskwinie z puszki pokroić w kostkę i dodać do
galaretki. Wymieszać i poczekać aż masa zacznie gęstnieć, gdy to nastąpi wylać do formy i odstawić do lodówki do stężenia masy.Następnie tort obkroić
ostrym nożem wkoło i wyjąć obręcz, należy ją umyć i założyć z powrotem tylko tym razem należy zostawić ok 2 cm margines.
Żelatynę do kremówki rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku. 1 szklankę kremówki ubić z 1,5 łyżki
cukru pudru (masa nie może być zbyt mocno ubita, powinna być luźna) dodać połowę
żelatyny, szybko wymieszać i wylać w pozostawiony margines/ brzegi
tortu.Ubić pozostałą szklankę kremówki z pozostałym
cukrem pudrem i
żelatyną i szybko wylać na wierzch
tortu równomiernie rozprowadzając.Taka kremówka z
żelatyną szybko tężeje dlatego należy to zrobić na dwa etapy tak aby wierzch nie miał grudek.Jeżeli nam się nie uda uzyskać gładkiej powierzchni na torcie to możemy 1 duży
jogurt wymieszać z 2 łyżeczkami rozpuszczonej we wrzątku
żelatyną i 1 łyżką
cukru pudru. Jeszcze luźną masę wylać na tort i wtedy to na pewno uzyskamy gładką powierzchnię.Tort odstawić na 2-3 godziny do lodówki aby porządnie stężał, następnie delikatnie i dokładnie obkroić nożem i wyjąć obręcz.
Dekorujemy
owocami.Kielich przygotowujemy w ten sposób, że
galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości
wody. Na styropianowym podstawku rysujemy kielich i wylewamy na nim
galaretkę, odstawiamy do stężenia, a
potem wycinamy nożem. Hostie wycinamy za pomocą szklanki.