Wykonanie
Miniony tydzień, był dla mnie bardzo stresujący i emocjonująco męczący, ale na szczęście jest już dobrze i będzie tylko lepiej. W dowód tego, że ma być lepiej mam dla Was bajecznie kolorowe, wesołe ciasto. Leciutkie i puszyste, jestem pewna, że podbije ono
serca najmłodszych swym wyglądem, a starszych lekko kwaskowatym i orzeźwiającym smakiem.
Biszkopt3
jajka3/4 szkl
cukru1 łyżeczka
octu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szkl
mąki pszennej1/3 szkl
mąki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami
cukier, następnie
ocet,
żółtka,
mąki i
proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. CMasa budyniowaduży sok typu Kubuś (ja użyłam biedronkowego)2 budynie
śmietankoweopcjonalnie 2-3 łyżki
cukruZ soku odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w niej budynie. Resztę zagotowujemy i dodajemy rozpuszczony
budyń. Ostudzoną masę rozsmarowujemy na
biszkopcie. Masa jest lekko kwaskowata, ja taką lubię, ale można do soku dodać 2-3 łyżki
cukru jeśli ktoś chce by było bardziej słodko.Masa śmietanowa1/2 litra
śmietany 30%2 łyżeczki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wody1
galaretka pomarańczowaUbijamy
śmietanę z
cukrem pudrem, a gdy już będzie sztywna łączymy ostrożnie z ostudzoną
żelatyną. Wykładamy na warstwę budyniu.
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i gdy będzie już lekko tężejąca wykładamy na
śmietanę.