Wykonanie
Wiem, wiem... straszne zaległości znowu mam... Obiecałam Wam ten przepis już jakiś czas temu ale dopiero dzisiaj znalazłam chwilkę by go wrzucić...Cudowny, orzeźwiający, delikatny. Idealny na ciepłe
słoneczne dni. Powstał całkowicie przypadkowo - miałam bowiem do wykorzystania wcześniej zamrożony spód
biszkoptowy jaki pozostał mi po pieczeniu
tortu czekoladowego (klik). Wy możecie zrobić podobnie lub upiec dowolny - Wasz ulubiony
biszkopt na spód. Całkiem spokojnie można również użyć gotowych
biszkoptów i w ciepłe dni tym sposobem w ogóle nie uruchamiać piekarnika :) Jakkolwiek wybierzecie - bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki na
biszkopt:3
jajka (rozm.M)szczypta
soli80g
cukru50g
mąki pszennej tortowej18g
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać obydwie przesiane
mąki. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić w formie na podłogę. Wystudzić. Wyjąć z tortownicy, wyrównać w razie konieczności. Ponownie zapiąć rant i przełożyć na dno zimny
biszkopt.Składniki na mus
brzoskwiniowy:1 puszka
brzoskwińsok typu "Kubuś"
brzoskwiniowo-
marchewkowy (ok 1/4l)2
galaretki brzoskwiniowe250ml wrzątku1 płaska łyżka
cukru pudru (opcjonalnie)
Brzoskwinie odcedzić i bardzo dokładnie zmiksować blenderem na mus. Dolać
sok brzoskwiniowo-
marchewkowy (tyle by uzyskać objętość 1 litra (mus+sok=1litr).
Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i dokładnie rozmieszać. Dodać do musu. Można dosypać
cukru pudru jak ktoś woli słodsze. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Odstawić do chłodnego miejsca. Gdy zacznie tężeć - wylać na
biszkopt. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.Składniki na
piankę jogurtową:700g
jogurtu greckiego330ml
śmietany kremówki 30%6 łyżek
cukru pudru6 łyżeczek
żelatyny6 łyżeczek
wodyŻelatynę namoczyć w wodzie. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Jogurty lekko zmiksować.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Gdy
żelatyna napęcznieje wstawić ją na chwilę do kąpieli
wodnej lub do mikrofalówki i podgrzać. Do kremówki dodać
jogurty i
żelatynę i zmiksować. Wylać na warstwę
brzoskwiniową i ponownie wstawić do lodówki celem zastygnięcia.ponadto:2
galaretki brzoskwiniowe700ml wrzątku
Galaretki rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać. Tężejące wylać na ciasto i znów schłodzić najlepiej przez noc. Smacznego :)