Wykonanie
Rolady to błyskawiczne i proste ciacha... ta jest właśnie taka...ale, ale... jeden kawałek to za mało, uważajcie... ;-)Dokładny sposób postępowania z roladą znajdziecie TUTAJ .
biszkopt:4
jaja100 gramów
cukru1,5 łyżeczki
cukru waniliowego100 gramów
mąki pszennej tortowej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniakrem
śmietanowy:350 ml
śmietany kremówki 30%1 łyżka
żelatyny ( z minimalną górką)2 łyżki
cukru pudru3 połówki
brzoskwiń z puszkido przystrojenia:
brzoskwinie100 gramów
śmietanki 36%0,5 łyżki
cukru pudru do
śmietankiBiałka ubić na sztywną pianę, następnie dodać
cukry, zmiksować krótko. Zaraz
potem wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, dodać
żółtka, ucierać do połączenia składników.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto ma być lekko złote, lecz absolutnie nie przypieczone na brzegach.1/4 szklanki zalewy z
brzoskwiń podgrzać prawie do zagotowania, rozpuścić w niej
żelatynę, dobrze wymieszać, schłodzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać
cukier puder, krótko zmiksować.3 połówki
brzoskwiń pokroić na małe kawałeczki.Do
żelatyny dodać 1 kopiastą łyżkę masy śmietanowej, wymieszać i wlać do całości kremu, szybko zmiksować na najszybszych obrotach. Do kremu wsypać pokrojone
owoce, wymieszać łyżką. Krem wstawić do lodówki na krótką chwilkę, by lekko zgęstniał.Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na ostygnięty
biszkopt, rozsmarowujemy po całości ( na brzegach zostawiamy puste około 3 cm).Delikatnie rolujemy roladę, wstawiamy ją do lodówki do stężenia kremu 9 optymalnie na minimum 2 godziny).Przed podaniem dekorujemy kawałkami pozostałych
brzoskwiń i dekorujemy
bitą śmietaną.