ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem

Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem

nazwa

Wykonanie

Odliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii!
W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec, aromatyczny sernik, czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele!
Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem, w ramówce pulchnego ciasta drożdżowego – moje ulubione bożonarodzeniowe słodkości.
A jednocześnie jest to specjał do przygotowania którego naprawdę nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i czasu. Wystarczy raz dwa zagnieść ciasto, potem migiem nadziać bułeczki i gotowe!
Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek:
ZACZYN:
50g masła – stopionego
180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka maki
1 łyżeczka cukru
CIASTO:
400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
100g cukru
1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
szczypta soli
NADZIENIE:
250g twarogu – u mnie półtłusty
½ puszki masy makowej
2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU
W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i chwilę pogotować do uzyskania letniej temperatury płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć drożdże, dodać po łyżeczce cukru i mąki - jako pożywki - i dokładnie rozmieszać.
Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do wykipienia ;)
Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ja napowietrzyć - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.
Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować nadzienie. W misce rozmieszać widelcem twaróg z masą makową i cukrem waniliowym. Można ewentualnie dorzucić ulubionych bakalii – ale wg. mnie masa makowa będzie tu wystarczająco w nie bogata.
Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm.
Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.
Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego boku.
Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia.
Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco.
Piec w temp. 190C ok. 18-20 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany; u mnie bez termo obiegu, góra-dół, na środkowym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/12/slimaczki-drozdzowe-z-makiem-i-twarogiem.html