ßßß
wegańska- 200 g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie.- 150 g kaszy jaglanej- 100 g daktyli- 3 garście mieszanki bakaliowej (u mnie daktyle, figi, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, migdały)- skórka otarta z 2 cytryn- 2 łyżki soku z cytryny- 3 łyżki oleju kokosowego- 1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego- kilka kropel esencji migdałowej- 100 g erytrolu lub ksylitolu*- 200 ml mleka migdałowego- można dodać także: kandyzowaną skórkę pomarańczowąPrzed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam. Kaszę jaglaną gotuję na miękko w 300 ml wody (ok. 30-40 min). Do gotującej się kaszy dodaję daktyle, aby zmiękły.Wszystkie składniki oprócz mieszanki bakaliowej przekładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Całość próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej soku z cytryny czy erytrolu (ksylitolu bądź cukru).Na końcu dodaję bakalie. Całość delikatnie mieszam.Sitko wkładam do miseczki. Na jego dnie układam czystą gazę lub ściereczkę. Masę wlewam i wyrównuję. Przykrywam ją wystającą częścią gazy i obciążam (ja położyłam na wierzchu płaski talerzyk, a na nim słoiki w wodą - ważne by talerzyk obciążał całą powierzchnię)."Konstrukcję" wkładam do lodówki na min. 12 h. Gotową paschę wyjmuję i ozdabiam kwiatami lub bakaliami.Smacznego!*Jeśli paschę będą jadły małe dzieci, zastąpiłabym ksylitol erytrolem.