Wykonanie
Sycąca wegańska
sałatka podana na obiad? Chyba żartujesz! Oj nie, moi Kochani! Przedstawiam Wam przepis na wegańską
sałatkę z pieczonym topinamburem,
ciecierzycą,
szpinakiem i smażoną
gruszką . Brzmi intrygująco? Musicie spróbować!Od zawsze słyszę, że sałatki są mało wartościowe, nudne i nisko energetyczne. Nikt przecież nie
naje się kilkoma liśćmi
sałaty i
pomidorkami koktajlowymi. No cóż... Ja się najadam
sałatkami, lecz moje
sałatkowe wersje bogate są we wszystko, co naszemu organizmowi potrzeba. Nie ma w nich miejsca na nudę i rutynę. Jest za to różnorodność, zdrowie i smak.Dzisiaj przedstawiam Wam moją ostatnią
sałatkową kompozycję, która powaliła nas nas kolana - wegańską
sałatkę z pieczonym topinamburem,
ciecierzycą,
szpinakiem i smażoną
gruszką . To nie jest
sałatka dla niejadka, ale pełnowartościowe danie, które możemy zaserwować na lunch czy kolację. Nadaje się także jako lunchbox do pracy, gdyż można ją jeść na zimno i ciepło. Choć w wersji na ciepło jest niewątpliwie najlepsza.
(2 porcje)- 500 g topinamburu- 1 duża
gruszka- garść suszonej
ciecierzycy - namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości w lekko osolonej wodzie- 2 duże garście liści
szpinaku- 2 łyżki
orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni- 2 szczypty świeżo startej
gałki muszkatołowej- duża szczypta ziaren
anyżu- 1 łyżka
octu winnego/ryżowego- 4 łyżki
oliwy- 1 łyżka
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu-
sól- świeżo zmielony
pieprz-
olej do smażenia- dodatkowo do posypania potrawy - świeży
tymianekTopinambur szoruję pod bieżącą
wodą i kroję na kawałki. Wykładam go na blaszkę skropioną
olejem. Całość
solę,
pieprzę, posypuję 1 szczyptą świeżej
gałki muszkatołowej, skrapiam
olejem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. górę przykrywam folią aluminiową i piekę ok. 25 min (co jakiś czas mieszając). Po tym czasie, zdejmuję folię aluminiową i dopiekam ok. 10 min, dopóki topinambur będzie w środku miękki, a na zewnątrz lekko chrupiący.
Gruszkę myję, pozbywam się gniazda nasiennego i kroję ją na 8 kawałków. Na patelni rozgrzewam
olej wraz z dużą szczyptą ziaren
anyżu. Układam na nim kawałki
gruszki i smażę je na rumiano z obu stron.W misce mieszam:
ocet winny,
oliwę,
syrop klonowy, szczyptę świeżo startej
gałki muszkatołowej, szczyptę
soli i świeżo zmielonego
pieprzu. Całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Na talerzach wykładam po garści świeżego, umytego
szpinaku, który polewam 1/2 sosu. Na
szpinaku układam upieczony topinambur, ugotowaną
ciecierzycę (najlepiej jeszcze ciepłą). Na wierzchu układam usmażone i odsączone z tłuszczu
gruszki i
orzechy włoskie. Całość polewam resztą sosu i posypuję świeżym
tymiankiem.Pycha!Zasmakował Wam topinambur? Polecam proste wegańskie risotto z topinamburem lub pyszny krem z topinamburu !