ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonym topinamburem, ciecierzycą, szpinakiem i smażoną gruszką

Sałatka z pieczonym topinamburem, ciecierzycą, szpinakiem i smażoną gruszką

nazwa

Wykonanie

Sycąca wegańska sałatka podana na obiad? Chyba żartujesz! Oj nie, moi Kochani! Przedstawiam Wam przepis na wegańską sałatkę z pieczonym topinamburem, ciecierzycą, szpinakiem i smażoną gruszką . Brzmi intrygująco? Musicie spróbować!
Od zawsze słyszę, że sałatki są mało wartościowe, nudne i nisko energetyczne. Nikt przecież nie naje się kilkoma liśćmi sałaty i pomidorkami koktajlowymi. No cóż... Ja się najadam sałatkami, lecz moje sałatkowe wersje bogate są we wszystko, co naszemu organizmowi potrzeba. Nie ma w nich miejsca na nudę i rutynę. Jest za to różnorodność, zdrowie i smak.
Dzisiaj przedstawiam Wam moją ostatnią sałatkową kompozycję, która powaliła nas nas kolana - wegańską sałatkę z pieczonym topinamburem, ciecierzycą, szpinakiem i smażoną gruszką . To nie jest sałatka dla niejadka, ale pełnowartościowe danie, które możemy zaserwować na lunch czy kolację. Nadaje się także jako lunchbox do pracy, gdyż można ją jeść na zimno i ciepło. Choć w wersji na ciepło jest niewątpliwie najlepsza.
(2 porcje)
- 500 g topinamburu
- 1 duża gruszka
- garść suszonej ciecierzycy - namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości w lekko osolonej wodzie
- 2 duże garście liści szpinaku
- 2 łyżki orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni
- 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
- duża szczypta ziaren anyżu
- 1 łyżka octu winnego/ryżowego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka syropu klonowego / syropu z agawy / miodu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
- dodatkowo do posypania potrawy - świeży tymianek
Topinambur szoruję pod bieżącą wodą i kroję na kawałki. Wykładam go na blaszkę skropioną olejem. Całość solę, pieprzę, posypuję 1 szczyptą świeżej gałki muszkatołowej, skrapiam olejem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. górę przykrywam folią aluminiową i piekę ok. 25 min (co jakiś czas mieszając). Po tym czasie, zdejmuję folię aluminiową i dopiekam ok. 10 min, dopóki topinambur będzie w środku miękki, a na zewnątrz lekko chrupiący.
Gruszkę myję, pozbywam się gniazda nasiennego i kroję ją na 8 kawałków. Na patelni rozgrzewam olej wraz z dużą szczyptą ziaren anyżu. Układam na nim kawałki gruszki i smażę je na rumiano z obu stron.
W misce mieszam: ocet winny, oliwę, syrop klonowy, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.
Na talerzach wykładam po garści świeżego, umytego szpinaku, który polewam 1/2 sosu. Na szpinaku układam upieczony topinambur, ugotowaną ciecierzycę (najlepiej jeszcze ciepłą). Na wierzchu układam usmażone i odsączone z tłuszczu gruszki i orzechy włoskie. Całość polewam resztą sosu i posypuję świeżym tymiankiem.
Pycha!
Zasmakował Wam topinambur? Polecam proste wegańskie risotto z topinamburem lub pyszny krem z topinamburu !
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/12/saatka-z-pieczonym-topinamburem.html