ßßß Cookit - przepis na Sałatka z czerwonej kapusty i śliwek

Sałatka z czerwonej kapusty i śliwek

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka "siedziała' mi w głowie odkąd ją tylko zobaczyłam. Smakuje bardzo orginalnie, na pewno nie przypadnie do gustu wszystkim, lecz koneserom o bardziej wyrafinowanym smaku. Mnie osobiście najbardziej smakowały śliwki, które się fantastycznie zmacerowały i w pierwszej kolejności je wyjadałam.
Źródł o
750 g czerwonej kapusty
500 g śliwek
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju z orzechów
2-3 łodyżki tymianku
30 g orzechów włoskich
sól, pieprz
1 łyżka brązowego cukru
Orzechy grubo posiekać i prażyć na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, posolić (1 łyżeczka) i posłodzić, mocno wygnieść i odstawić żeby zmiękła. Śliwki umyć, wydrylować, pokroić w ćwiartki. Syrop klonowy wymieszać z octem, przelać do garnuszka, dodać cynamon. Zagotować, wrzucić śliwki, dusić 2-3 minuty. Odcedzić na sicie, zachowując sos. Śliwki wymieszamy z kapustą. Sos ponownie zagotować, lekko zredukować. Dodać oliwę i olej z orzechów, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Wymieszać kapustę ze śliwkami z sosem, podawać posypaną prażonymi orzechami.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/11/Salatka-z-czerwonej-kapusty-i-sliwek.html