ßßß Cookit - przepis na Kakaowe batoniki owsiane z bananem i chia (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Kakaowe batoniki owsiane z bananem i chia (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Słodkie wegańskie batoniki owsiane, które zachwycą każdego, nawet najbardziej wybrednego łasucha. Kompozycja smaków, która za każdym razem zachwyca moje kubki smakowe - banan, kakao, daktyle, owies, amaratus, orzechy włoskie i uprażona kasza jaglana. Co ważne, batoniki są bezglutenowe i zawierają tylko naturalne źródła cukru .
Batoniki idealne. Tak skromnie bym o nich powiedziała.
Idealne pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Te batoniki mają w sobie wszystko, co najlepsze - płatki owsiane, daktyle, amarantus, kaszę jaglaną, orzechy włoskie, kakao i chia . To niewątpliwie bomba witamin, makro i mikro elementów. Podarowana dziecku nie tylko wywoła uśmiech na jego twarzy, ale wzmocni jego organizm, dostarczając mu wszystkiego, co najlepsze.
To też batoniki dla każdego - są wegańskie, bezglutenowe, nie zawierają cukru, niezdrowego tłuszczu.
A jak smakują... Obiecuję, że spełnią największe kulinarne oczekiwania!
Musicie spróbować!
bezglutenowe wegańskie bez cukru
- 200 g bezglutenowych płatków owsianych (2 szklanki)
- 100 g surowej kaszy jaglanej
- 25 g prażonej mąki amarantusowej, użyłam Amarello - można użyć zwykłej, nieprażonej
- 50 g orzechów włoskich, zmielonych na mąkę
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki nasion chia
- 250 g świeżych daktyli (ok. 25 dużych sztuk) - jeśli używasz suszonych zalej je gorącą wodą i zostaw na kilka godzin, następnie z niej odsącz
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Do blendera wkładam daktyle, banana i przyprawy. Całość blenduję na gładką masę.
Masę przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki, dokładnie mieszam.
Masę na batoniki przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20x20 cm). Całość wyrównuję i dokładnie ugniatam do spodu.
Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się przypala, zmniejszam temperaturę o 10 st. C.
Wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batoniki i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne już batoniki przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/01/kakaowe-batoniki-owsiane-z-bananem-i.html