ßßß Cookit - przepis na Batoniki owsiane z masłem orzechowym i bananem (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Batoniki owsiane z masłem orzechowym i bananem (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Gdy brakuje Ci energii, zazwyczaj mach ochotę na coś słodkiego i niezdrowego. Niestety, taka przekąska zaspokoi energetycznie Twój organizm jedynie na chwilę. Cukier w niej zawarty spowoduje natychmiastowy skok glukozy we krwi, ale niestety owa energia równie szybko zniknie. Głód pojawi się szybciej, niż Ci się wydaje.
Co w takim razie chwycić, szczególnie gdy nie ma się czasu na przyrządzenie i zjedzenie konkretnego posiłku? My stawiamy na domowe batoniki owsiane, które mamy zawsze pod ręką, zwłaszcza, gdy jedziemy w długą podróż.
Dziś na blogu przedstawiamy Wam jedną z naszych ulubionych wersji owsianej słodkości. Co powiecie na batoniki z kaszą jaglaną, masłem orzechowym i bananem ? Maksymalnie naładowane orzechami i bakaliami, wegańskie, bez dodatku glutenu i rafinowanego cukru . Ale nie martwcie się, są słodziutkie, gdyż pożądana słodycz pochodzi z banana i daktyli.
Batoniki z masłem orzechowym i bananem to nie tylko przekąska, która długo zachowuje świeżość i można ją zabrać ze sobą wszędzie. To także wielka bomba odżywcz a zamknięta w jednym, małym, słodkim kawałku!
wegańskie bezglutenowe bez cukru
- 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (200-220 g)
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej (100 g)*
- 2 łyżki prażonej mąki amarantusowej, użyłam Amarello - można użyć nieprażonej
- 50 g migdałów, uprażonych na suchej patelni, zmielonych na mąkę
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 250 g świeżych daktyli (ok. 25 dużych sztuk) - jeśli używasz suszonych, zalej je gorącą wodą i zostaw na kilka godzin, następnie je z niej odsącz
- 1 bardzo dojrzały banan
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki mleka roślinnego - najlepiej orzechowego
Do blendera wrzucam: daktyle, masło orzechowe, banana, mleko, pastę waniliową i przyprawy. Całość blenduję na gładką masę.
Masę przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.
Masę na batoniki owsiane przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 20x20 cm). Całość wyrównuję i dokładnie dociskam do spodu.
Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się zbyt bardzo rumieni, zmniejszam temperaturę o 10-20 st.C.
Całość wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batoniki i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne już batoniki przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam (najlepiej w lodówce) do tygodnia.
Smacznego!
*Uprzedzam pytania - tak, używamy tu surowej kaszy jaglanej i taką dodajemy do pozostałych składników.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/02/batoniki-owsiane-z-masem-orzechowym-i_29.html