Pyszne, bardzo kruche maślane ciasteczka w dwóch odsłonach- słodkiej i wytrawnej. Idealny patent na deser dla niej i dla niego ;). Fajna przekąska na sylwestrowy wieczór.Składniki- ok. 12 witraży- 6 słodkich i 6 wytrawnych· pół szklanki mąki gryczanej· łyżeczka kakao· duża szczypta proszku do pieczenia· paczka - ok. 27 g sezamków· 50 g zimnego masła· 2 łyżki cukru waniliowego· 1/4 łyżeczki soli· 1/4 łyżeczki imbiruWypełnienie:· 1/2 opakowania - 45 g cukierkówmiętowych· po dużej szczypcie soli i pieprzucytrynowego· łyżka cukru waniliowegoMieszamy mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i kakao. Sypką mieszankę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki cukru waniliowego i 25 g masła, do drugiej 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki imbiru oraz 25 g masła. Obie mieszanki siekamy i zagniatamy jednolite ciasto.Cukierkimiętowe blendujemy na proszek. Dzielimy go na 2 równe części, do jednej dodajemy cukier waniliowy, do drugiej dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzucytrynowego.Sezamki blendujemy.Ciastka słodkie - z ciasta z dodatkiem cukru waniliowego - ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka z dziurką w środku- u mnie kształt gwiazdek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Środki wypełniamy sproszkowanymi cukierkami miętowymi- proszek z dodatkiem cukru waniliowego. Brzegi ciasteczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy sezamkami.Tak samo postępujemy z ciastem wytrawnym, z tym, że dodajemy sproszkowane cukierki połączone z solą i pieprzem.Ciastka pieczemy ok. 12 minut, temp. 180 stopni. Pozostawiamy na parę minut do wystudzenia, przez ten czas lekko stwardnieją i staną się chrupiące.