ßßß Cookit - przepis na Gryczane witraże miętowo-czekoladowe - wytrawne-imbirowe & słodkie waniliowe

Gryczane witraże miętowo-czekoladowe - wytrawne-imbirowe & słodkie waniliowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne, bardzo kruche maślane ciasteczka w dwóch odsłonach- słodkiej i wytrawnej. Idealny patent na deser dla niej i dla niego ;). Fajna przekąska na sylwestrowy wieczór.
Składniki- ok. 12 witraży- 6 słodkich i 6 wytrawnych
· pół szklanki mąki gryczanej
· łyżeczka kakao
· duża szczypta proszku do pieczenia
· paczka - ok. 27 g sezamków
· 50 g zimnego masła
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 1/4 łyżeczki soli
· 1/4 łyżeczki imbiru
Wypełnienie:
· 1/2 opakowania - 45 g cukierków miętowych
· po dużej szczypcie soli i pieprzu cytrynowego
· łyżka cukru waniliowego
Mieszamy mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i kakao. Sypką mieszankę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki cukru waniliowego i 25 g masła, do drugiej 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki imbiru oraz 25 g masła. Obie mieszanki siekamy i zagniatamy jednolite ciasto.
Cukierki miętowe blendujemy na proszek. Dzielimy go na 2 równe części, do jednej dodajemy cukier waniliowy, do drugiej dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu cytrynowego.
Sezamki blendujemy.
Ciastka słodkie - z ciasta z dodatkiem cukru waniliowego - ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka z dziurką w środku- u mnie kształt gwiazdek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Środki wypełniamy sproszkowanymi cukierkami miętowymi- proszek z dodatkiem cukru waniliowego. Brzegi ciasteczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy sezamkami.
Tak samo postępujemy z ciastem wytrawnym, z tym, że dodajemy sproszkowane cukierki połączone z solą i pieprzem.
Ciastka pieczemy ok. 12 minut, temp. 180 stopni. Pozostawiamy na parę minut do wystudzenia, przez ten czas lekko stwardnieją i staną się chrupiące.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/gryczane-witraze-mietowo-czekoladowe.html