ßßß Cookit - przepis na Kontrastowe roladki

Kontrastowe roladki

nazwa

Wykonanie

Dziś zapowiadane ostatnio przeze mnie ciasteczka. Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka" . Są przepyszne i dosyć proste do zrobienia, bardzo dobrze się przechowują. Recepturę nieco zmodyfikowałam i masę jasną dosmaczyłam skórką z cytryny - o niebo lepszy smak!
Składniki:
· 200 g miękkiego masła
· 160 g cukru waniliowego
· jajko
· 300 g mąki pszennej
· łyżeczka proszku do pieczenia
· 30 g kakao
· skórka otarta z połowy cytryny
Mało ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jajko i dalej ucieramy. W osobnej misce łączymy suche składniki- mąkę oraz proszek. Suche składniki dodajemy stopniowo do masy maślanej, cały czas mieszając. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy skórkę z cytryny, do drugiej kakao. Oba ciasta wkładamy owinięte w folię spożywczą do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkujemy je na dwa prostokąty - ważne aby udało się nam otrzymać prostokąty podobnej wielkości. Na ciasto jasne układamy rozwałkowane ciasto ciemne. Tak otrzymane dwukolorowe ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawijamy w folię i wstawiamy na pół godziny, do godziny do zamrażalnika. Kiedy rolada dobrze się schłodzi, będziemy mogli z łatwością wykrawać ciasteczka. Roladę tniemy na jak najcieńsze plasterki i układamy je na blasze wysmarowanej masłem. Pieczemy około 14 minut, termoobieg 180 stopni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/07/kontrastowe-roladki.html