Wykonanie
Dziś zapowiadane ostatnio przeze mnie
ciasteczka. Przepis pochodzi z książki "
Ciasteczka" . Są przepyszne i dosyć proste do zrobienia, bardzo dobrze się przechowują. Recepturę nieco zmodyfikowałam i masę jasną dosmaczyłam
skórką z cytryny - o niebo lepszy smak!
Składniki:· 200 g miękkiego
masła· 160 g
cukru waniliowego·
jajko· 300 g
mąki pszennej· łyżeczka
proszku do pieczenia· 30 g
kakao· skórka otarta z połowy
cytrynyMało ucieramy z
cukrem na jednolitą masę, dodajemy
jajko i dalej ucieramy. W osobnej misce łączymy suche składniki-
mąkę oraz proszek. Suche składniki dodajemy stopniowo do masy
maślanej, cały czas mieszając. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy
skórkę z cytryny, do drugiej
kakao. Oba ciasta wkładamy owinięte w folię spożywczą do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkujemy je na dwa prostokąty - ważne aby udało się nam otrzymać prostokąty podobnej wielkości. Na ciasto jasne układamy rozwałkowane ciasto ciemne. Tak otrzymane dwukolorowe ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego
boku. Roladę zawijamy w folię i wstawiamy na pół godziny, do godziny do zamrażalnika. Kiedy rolada dobrze się schłodzi, będziemy mogli z łatwością wykrawać
ciasteczka. Roladę tniemy na jak najcieńsze plasterki i układamy je na blasze wysmarowanej
masłem. Pieczemy około 14 minut, termoobieg 180 stopni. Smacznego!