Wykonanie
Pierekaczewnik to rodzaj piróga, którego możemy przygotować zarówno na słodko (z
jabłkami czy
twarogiem - przepis znajdziecie tutaj), jak też na wytrawnie. Dziś proponuję wersję drugą- z
mięsem,
ziołami i
orzechami włoskimi. Warstwowa, listkowa struktura ciasta,
maślany smak, aromatyczne
zioła i
orzechy tworzą zgraną całość. Polecam ;) . Poezja :) .Składniki:Na ciasto:· 1 kg
mąki pszennej· 6
żółtek· łyżka
oleju rzepakowego· 1/2 łyżeczki
soli· szczypta
cukru· 1,5 szklanki rozpuszczonego
masła klarowanego· ok. 2 szklanek wystudzonej przegotowanej
wodyFarsz:· 1,5 kg zmielonej
łopatki· 1 duża
cebula· 2 ząbki
czosnku· 200 g zmielonych
orzechów włoskich· 4
jajka·
olej rzepakowy do smażenia·
sól -1 łyżeczka·
pieprz - 1/2 łyżeczki· 1 łyżeczka
suszonego estragonu· 1 łyżka
musztardy bawarskiejFarsz -
Cebulkę i
czosnek drobno siekamy, przesmażamy na odrobinie
oleju. Dodajemy zmielone
mięso i smażymy aż
mięso straci swoją surowość i odparuje nadmiar
wody. Przestudzone
mięso łączymy z
orzechami i rozbełtanymi
jajkami. Dodajemy
zioła i
musztardę. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość dobrze wyrabiamy.Ciasto - Z
mąki,
żółtek,
soli,
cukru, łyżki
oleju i ok. 2 szklanek
wody zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Dzielimy je na 6 równych części. Każdą wałkujemy na cienkie- wręcz przezroczyste- płaty takiej samej wielkości.Tłuszczem smarujemy dokładnie poszczególne płaty ciasta i razem warstwowo sklejamy. Ostatni placek smarujemy równomiernie farszem.Całość zwijamy jak roladę, następnie przekładamy do tortownicy (średnica 26-27 cm) nadając kształt
ślimaka - dno tortownicy wyłóżmy papierem do pieczenia, całość wysmarujmy
masłem i wysypmy
mąką. Ciasto najlepiej przełożyć na dno tortownicy, a dopiero
potem założyć i spiąć jej rant. Wierzch
ślimaka smarujemy resztką tłuszczy. Całość pieczemy ok. 90 minut w temp. 180 stopni termoobieg- ważne aby ciasto przykryć z wierzchu folią aluminiową. Następnie po 90 minutach zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 30 minut, temp 190 stopni. Smacznego!