ßßß Cookit - przepis na Pierekaczewnik (piróg) mięsno-orzechowy

Pierekaczewnik (piróg) mięsno-orzechowy

nazwa

Wykonanie

Pierekaczewnik to rodzaj piróga, którego możemy przygotować zarówno na słodko (z jabłkami czy twarogiem - przepis znajdziecie tutaj), jak też na wytrawnie. Dziś proponuję wersję drugą- z mięsem, ziołami i orzechami włoskimi. Warstwowa, listkowa struktura ciasta, maślany smak, aromatyczne zioła i orzechy tworzą zgraną całość. Polecam ;) . Poezja :) .
Składniki:
Na ciasto:
· 1 kg mąki pszennej
· 6 żółtek
· łyżka oleju rzepakowego
· 1/2 łyżeczki soli
· szczypta cukru
· 1,5 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego
· ok. 2 szklanek wystudzonej przegotowanej wody
Farsz:
· 1,5 kg zmielonej łopatki
· 1 duża cebula
· 2 ząbki czosnku
· 200 g zmielonych orzechów włoskich
· 4 jajka
· olej rzepakowy do smażenia
· sól -1 łyżeczka
· pieprz - 1/2 łyżeczki
· 1 łyżeczka suszonego estragonu
· 1 łyżka musztardy bawarskiej
Farsz - Cebulkę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy zmielone mięso i smażymy aż mięso straci swoją surowość i odparuje nadmiar wody. Przestudzone mięso łączymy z orzechami i rozbełtanymi jajkami. Dodajemy zioła i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze wyrabiamy.
Ciasto - Z mąki, żółtek, soli, cukru, łyżki oleju i ok. 2 szklanek wody zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Dzielimy je na 6 równych części. Każdą wałkujemy na cienkie- wręcz przezroczyste- płaty takiej samej wielkości.
Tłuszczem smarujemy dokładnie poszczególne płaty ciasta i razem warstwowo sklejamy. Ostatni placek smarujemy równomiernie farszem.
Całość zwijamy jak roladę, następnie przekładamy do tortownicy (średnica 26-27 cm) nadając kształt ślimaka - dno tortownicy wyłóżmy papierem do pieczenia, całość wysmarujmy masłem i wysypmy mąką. Ciasto najlepiej przełożyć na dno tortownicy, a dopiero potem założyć i spiąć jej rant. Wierzch ślimaka smarujemy resztką tłuszczy. Całość pieczemy ok. 90 minut w temp. 180 stopni termoobieg- ważne aby ciasto przykryć z wierzchu folią aluminiową. Następnie po 90 minutach zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 30 minut, temp 190 stopni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/01/pierekaczewnik-pirog-miesno-orzechowy.html