ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Składniki:
· 1,5 kg ziemniaków
· 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
· duża cebula
· szczypiorek
· 2 łyżki bułki tartej
· 1 jajko
· sól
· pieprz
· łyżeczka estragonu
· 3szklanki mleka owsianego/ lub jeśli używacie- mleka krowiego
· 3 kopiaste łyżki mąki
· 2 łyżki masła klarowanego
· olej rzepakowy
· gałka muszkatołowa
Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Ugotowane kroimy w talarki.
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Dodajemy do mięsa, dodajemy bułkę tartą, posiekany drobno szczypiorek, jajko, estragon, sól i pieprz do smaku. Mięso dokładnie wyrabiamy.
W garnku podgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 3 łyżki mąki i robimy zasmażkę. Zalewamy ją połową szklanki mleka owsianego. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dolewamy pozostałe mleko. Cały czas mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła klarowanego i odrobiną sosu. Wykładamy 1/2 ziemniaków, polewamy sosem, układamy mięso, polewamy sosem. Następna warstwa to reszta ziemniaków i pozostały sos. Zapiekankę pieczemy ok. 90 minut, temp. 180 stopni.- na ostatnie 20 minut zwiększamy temp. do 200 stopni. Zapiekankę możemy przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Na drugi dzień zdecydowanie lepiej się kroi. Nadmiar płynu, który powstanie podczas pieczenia, polecam zlać i podać podgrzany jako sos do zapiekanki. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/01/zapiekanka-miesno-ziemniaczana.html