ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie koperkowym + film

Pulpety w sosie koperkowym + film

nazwa

Wykonanie

Pulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą . Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne.
składniki na 3 porcje
40 dag mięsa mielonego
cebula
łyżka masła
jajko
4 łyżki bułki tartej
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
sos
3 szklanki bulionu ( może być z kostki )
200 g śmietany 18%
2 łyżki mąki
pęczek koperku
przepis
Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym maśle .
Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy zrumienioną cebulkę , bułkę tartą i jajko , doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę mięsną wyrabiamy dłonią a następnie
formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka wlewamy bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową.
Koperek drobno siekamy .
Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy chochlę wywaru z pulpetów i jeszcze raz dokładnie rozrabiamy ze śmietaną i mąką .
Do wywaru wrzucamy posiekany koperek i gotujemy około 5 minut , dodajemy śmietanę i cały czas mieszamy żeby nie zrobiły się grudki .
Podajemy z ziemniakami i surówką.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/09/pulpety-w-sosie-koperkowym-film.html