ßßß
2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki krupczatki250g margaryny3 żółtka1 łyżeczka soliNadzienie:400g kremowego serka typu Almette4 łyżki ostrego chrzanu200g wędzonego łososia w plastrach100g kiełków1 cytryna3 łyżki sezamukoperek1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.2. Serek mieszamy z chrzanem. Łososia dzielimy na nieduże kawałki, cytrynę kroimy w plasterki a następnie ćwiartki.3. Serkiem napełniamy babeczki. Na każdą babeczkę układamy kolejno: kiełki, po kawałku łososia i cytryny. Dekorujemy koperkiem i posypujemy szczyptą sezamu.
