Wykonanie
Genialne w swej prostocie i smaku trójkąty z
ciasta francuskiego wypełnione pysznym nadzieniem ze
szpinaku,
fety,
czosnku i
cebuli. Z dodatkiem odrobiny
gałki muszkatołowej i świeżego
pieprzu. W nadzieniu znajduje się również
ser kozi, który osobiście ubóstwiam i jem go dużo za dużo:D, ale jeśli chcecie, możecie spokojnie go pominąć.Trójkąty te robi się bardzo łatwo, a ja podaję Wam przepis na dużą porcje, gdyż przekąska ta znika ze stołu błyskawicznie :D Jest to świetna propozycja na wszelkie imprezy, w tym oczywiście na karnawałowe spotkania ze znajomymi :)Trójkąty te mają jeszcze jedną zaletę: smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno. I pamiętajcie, aby nie dodawać do nich ani grama
soli, gdyż
feta jest wystarczająco słona i nadzienie smakuje idealnie :)Przy okazji tego wpisu dziękuję Beatce za wspaniałą inspirację :*SKŁADNIKI (na 24 duże trójkąty):2 duże opakowania
ciasta francuskiego (2 x 450 g)1 opakowanie
szpinaku w liściach (250 g)1 opakowanie
sera typu
Feta80 g
twardego sera koziego (opcjonalnie)1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
oleju lub
oliwy1,5 łyżki
masła1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejświeżo zmielony
pieprz1
jajko do smarowaniaWYKONANIE:Na patelni rozgrzej
olej z
masłem i zeszklij na nim poszatkowaną w drobną kostkę
cebulę. Dodaj starty na tarce o drobnych oczkach
czosnek i podsmaż go przez 30 sekund z
cebulą. Dorzuć liście
szpinaku i pozwól im "zwiędnąć " na patelni, od czasu do czasu mieszając. Gdy liście stracą swoją objętość i
woda całkowicie z nich odparuje, dodaj do
szpinaku gałkę muszkatołową i
pieprz do smaku, zamieszaj, przełóż
szpinak do miski i pozostaw do ostygnięcia.Do ostudzonego
szpinaku dodaj
fetę i - jeśli chcesz - starty na tarce lub drobno posiekany
ser kozi. Rozgnieć
fetę widelcem i wymieszaj dokładnie ze
szpinakiem. Nie oddawaj
soli do nadzienia, gdyż
feta jest wystarczająco słona.Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C.
Ciasto francuskie pokrój w kwadraty 10 x 10 cm . Na środek każdego nałóż po 1 pełnej (z górką) łyżeczce nadzienia. Dwa boki posmaruj za pomocą pędzelka rozbełtanym
jajkiem i
sklej z pozostałymi bokami na kształt trójkąta (bardzo dokładnie dociskając do siebie boki ciasta, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia).Układaj trójkąty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem. Piecz je przez 20 minut do zezłocenia się wierzchu.Trójkąty smakują doskonale zarówno na ciepło jaki na zimno. Gotowe! Smacznego!