Wykonanie
Prosta w wykonaniu, kolorowa, krucha i smaczna rolada schabowa z
pieczarkami,
paprykami oraz
jajkiem. Sprawdzi się na domowych uroczystościach, ponieważ wygląda efektownie.
1,2 kg
schabu wieprzowego200 g
pieczarek2
cebule1
papryka czerwona1
papryka żółta2
jajkaPrzyprawa do
wieprzowinyOstra
czerwona paprykaSłodka
czerwona paprykaSólPieprz2 ząbki
czosnkuSchab kroimy wzdłuż dłuższego
boku na duży prostokąt o grubości około 1 cm.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni.
Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy do
cebuli. Dusimy do miękkości.
Papryki kroimy w kosteczkę, smażymy na osobnej patelni.
Jajka gotujemy na twardo w delikatnie osolonej wodzie. Siekamy w drobną kostkę. Rozcięty
schab przyprawiamy
solą,
pieprzem,
przyprawą do
wieprzowiny oraz słodką
czerwoną papryką. Po całości kolejno układamy
pieczarki z
cebulką,
papryki oraz
jajka.
Zwijamy do środka, staramy się aby rolada była dość ścisła. Obwiązujemy nicią. Wierzch nacieramy przeciśniętym przez praskę
czosnkiem oraz ostrą
czerwoną papryką. Przekładamy do szczelnego pojemnika, trzymamy w lodówce przez całą noc. Po tym czasie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy jeszcze około 1 godziny 10 minut.