Wykonanie
Ot takie serducho wyczarowałam w Walentynki. Leciutki biszkopcik,
bezy i słodki krem
chałwowy z
bakaliami. Czego chcieć więcej?
Biszkopt:Tortownica 21x22 cm (
serce)3
jajka3 łyżki
cukru1 łyżka
olejuKilka kropel
aromatu pomarańczowego3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
maki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
białka1 szklanka
cukruSzczypta
soli1
kisiel truskawkowy (38 g)Czerwony barwnikKrem:330 ml
mleka5 łyżek
cukru2
cukry waniliowe (po 16g)4
żółtka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
maki ziemniaczanej250 g
margaryny50 g mieszanki studenckiej (
bakalii)2 łyżki
wódki100 g
chałwy waniliowej2 łyżki
wody2 łyżeczki
żelatynyBiszkopt:
Żółtka oddzielamy od
białek.
Mąki przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo
cukier, po jednym
żółtku, wlewamy strużką
olej oraz
aromat pomarańczowy.
Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką.
Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka).
Spody bezowe:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną
soli. Stopniowo dodajemy
cukier. Pod koniec wsypujemy
kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem.
Na papierze do pieczenia rysujemy
serce o wymiarach 21x22 cm. Szprycę cukierniczą z nasadką gwiazdki napełniamy masą i obrysowujemy
serce. Przygotowujemy dwa takie
spody.
Blaty pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130*C i pieczemy około 80 minut.
Krem:
W miseczce mieszamy 80 ml
mleka,
mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę
mleka gotujemy z 3 łyżkami
cukru oraz 1
cukrem waniliowym.
Żółtka ucieramy na puch z drugim
cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami
cukru. Gdy
mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną. Energicznie mieszamy i dolewamy
mleko z
mąkami. Całość gotujemy do powstania gładniej masy budyniowej. Po ugotowaniu okrywamy
budyń ściereczką i studzimy.
Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo- po 1 łyżce dodajemy
budyń, dolewamy
wódkę.
Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu. Mieszankę studencką kruszymy w rozdrabniaczu, również dodajemy do kremu.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach
wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli
wodnej (szklankę wstawiamy do
wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy.Złożenie ciasta:
Biszkopt nasączamy
alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem
bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat
bezowy.